Matkalla Mallorcalle

Rita Järvinen

Kirjoittanut Rita Järvinen

Joulukuun alun harmaudessa alkoi ajatus selkiintyä. Lyhyellä matikalla laskettuna oli selvää, että harmautta, räntäsadetta ja sisäruokintaa kestäisi ainakin seuraavat kolme kuukautta. Kertasin aiempia lentomatkoja Teneriffalle. Tuttu esteetön hotelli, henkilökunta ja paikka houkuttelivat. Haikailin niitä hetken mielessäni. Hieman lyhyempi lentoaikataulu houkutteli selailemaan netissä Mallorcan saaren esteettömyyttä ja hotellitarjontaa. Kohde oli meille uusi ja seikkailumieli nosti päätään. Matkan varaaminen oli syytä aloittaa heti. Kokemuksesta tiesin, että suosituimmat, esteettömät matkat myydään hetkessä.

Mallorca on kohde, jossa en ollut aiemmin käynyt. Saari kuuluu Espanjalle, joka on hyvä matkakohde esteettömyyden kannalta. Lentoaikakin on vain 4 tuntia. Soitto matkatoimisto Matka Agenteille varmisti, että esteettömiä vaihtoehtoja maalis- – huhtikuun aikana oli hotelleissa enää yksi jäljellä. Ennakkovarasin heti yhden esteettömän huoneen Hotel Hipotels Gran Playa de Palmasta Mallorcan pääkaupungista. Toisen huoneen varasin avustajille. Matkasuunnitelman laatiminen hyvinvointialueen päättävälle taholle ja soittokierros avustajille ja heidän palveluntuottajalleen varmisti, että suunnitelmia voi jatkaa.

Hyvin suunniteltu matka ja varautuminen yllättäviin tilanteisiin on osa onnistunutta matkaa. Sovittiin matkaa koskeva palaveri avustajien työnantajan kanssa. Hyvinvointialue* lupautui maksamaan avustajien matka- ja majoituskustannukset. Puolihoidon avustajat maksavat itse, mutta saavat matkapäivistä päivärahan.

Lentoyhtiö Norwegianille tein tarkan selvityksen kaikista mukaan lähtevistä laitteista ja apuvälineistä. Selvityksessä täytyy olla tiedot hoito- ja apuvälineistä, jotka menevät matkatavaroiden mukana koneen ruumaan. Toinen selvitys täytyy olla kaikista niistä hoito- ja apuvälineistä, jotka täytyy ottaa mukaan lentokoneen matkustamoon ja joita matkan aikana mahdollisesti tarvitsee käyttää, esim. hengityskone, sumutin, imu ja ambu. Tiedot ilmoitetaan ensin matkatoimistolle. Se lähettää tiedot lentoyhtiölle. Tässä täytyy olla tarkkana, sillä kaikista mukana olevista laitteista, akuista ja varalaitteista ja latureista vaaditaan tarkat tiedot.  Kaikki irrotettavat akut täytyy ottaa myös koneen matkustamoon mukaan.

Lääkärintodistus omalta lääkäriltä kannattaa pyytää hyvissä ajoin ennen matkaa, vaikka sitä tarvitaankin vasta lentokentällä lähtöselvityksessä ja/tai turvatarkastuksessa. Todistuksen tulee olla englanninkielinen ja siinä täytyy olla tarkat tiedot apuvälineistä, hengityskoneesta ja imulaitteesta, jotka otetaan mukaan ja joita tarvitsee lennon aikana. Myös matkustusilmoitus ulkoministeriöön kuuluu osana matkani valmisteluihin.

Käytössä olevien lääkkeiden ja mahdollisten nesteiden, esim. natriumkloridi hengityskoneen sumuttimeen, täytyy noudattaa lentoyhtiön määräyksiä. Yleensä 1 litra / hlö on sallittu nestemäärä viedä matkustamoon. Muut nesteet laitetaan ylimääräiseen hoitolaukkuun lentokoneen ruumaan. Hoitolaukusta täytyy olla erillinen lupa lentoyhtiöltä.

Sähköpyörätuolin pakkaaminen ja kokoaminen kannattaa harjoitella avustajien kanssa jo etukäteen. Muistilista ja tarvikeluettelo on kätevä keino vähentää katastrofia kentällä.

Avustajien työvuoroista sopimisen yhteydessä kannattaa miettiä kenellä on parhaiten kielitaitoa ja kokemusta terminaaleissa, lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksissa selviytymiseen.

Lennolla ei voi istua omassa pyörätuolissa vaan siellä istutaan tavallisella istuimella. Kannattaa arvioida miten kauan pystyy niissä istumaan. Matkakohteen suunnittelussa tämä kannattaa ottaa huomioon. Tukityynyt on hyvä varata mukaan.  

Matka lähenee ja matkakuume alkaa nousta.  Avustajien rekrytoiminen ja perehdytys kuuluu osana matkaan valmistautumista. Sähköpyörätuolin huolella pakkaaminen ja siirtyminen manuaalituoliin harjoitellaan jo kotona.

Matkapalaveri sovittiin pidettäväksi 15.3. Palaverissa käytiin läpi avustajien työvuorot, mahdolliset päällekkäiset työtunnit, kuten esim. lentokentällä pyörätuolin pakkaus ja luovutus ruumaan, lähtöselvitys, turvatarkastus ja lähtöportti. Sitten vielä koneen matkustamoon meno ja poistuminen. Apuvälineitä käyttävät matkustajat otetaan yleensä ensimmäisinä koneeseen ja poistuessa viimeisenä. Näissä tilanteissa tarvitaan kaksi ihmistä, joista toinen huolehtii hengityskoneesta ja toinen avustaa koneeseen mennessä ja istuinpaikkaan siirtymisessä.

Kun matkaan liittyvät asiapaperit, apuvälineet, lääkärintodistukset ja lentoyhtiön vaatimat selvitykset on kunnossa, voi hyvillä mielin perehtyä kohteen nähtävyyksiin ja suunnitella niihin tutustumista.  

Kun kirjoitan tätä, on sunnuntai 30.3. ja matkalaukut lähtövalmiina. Huomenna maanantaina lähdemme ajamaan kohti Helsinki – Vantaan lentokenttähotelli Scandic Airportia, jossa yövymme yhden yön. Aikainen herääminen, aamiainen ja kentälle jo klo 5.30. Lentomme lähtee klo 8.00, mutta kentällä pitää olla viimeistään 2 tuntia aiemmin. Pyörätuolin pakkaaminen ja matkalaukkujen luovutus. Lähtöselvitys ja turvatarkastus.

*Toim.huom. eri hyvinvointialueilla on omia linjauksia siitä, miten ne osallistuvat hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden työntekijöiden matkakuluihin.

Aiheet

Lisää luettavaa

Matkalla Mallorcalle

Kirjoittanut Rita Järvinen Joulukuun alun harmaudessa alkoi ajatus selkiintyä. Lyhyellä matikalla laskettuna oli selvää, että harmautta, räntäsadetta ja sisäruokintaa kestäisi ...

Mitä kuuluu hengityshalvausstatuksen omaajien siirtymälle?

Uutta kaikille osapuolille Vuosi on vaihtunut jo yli kuukausi sitten, ja uusi vammaispalvelulaki on astunut voimaan. Laki mahdollistaa hengityshalvausstatuksen omaajien ...

THL:n Verkostoituvat vammaispalvelut -tilaisuudessa 6.9.2024 käsiteltiin hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden palveluita

Puheenvuoron pitivät Varhan hyvinvointialueen osastonylilääkäri Waltteri Siirala TYKSistä sekä vammaispalvelujohtaja Sari Hietala. He ovat yhteistyössä suunnitelleet tulevien uusien hengityslaitteen varassa ...

Suomesta puuttuu trakeostoomakanyylien valmistusosaaminen – ja tarvittavia kanyyleja

Muutama vuosi sitten yhdistykseemme alkoi tulla uudenlaisia yhteydenottoja: elämää ylläpitävää hengityslaitetta yksilöllisesti valmistetun tai muotoillun trakeostoomakanyylin avulla käyttäville ei enää ...

Skip to content