Erillissopimus

Muutamalla hengityshalvausstatuksen omaavalla henkilöllä maassamme on ns. erillissopimus. Erillissopimuksessa statuksen omaava on solminut sairaanhoitopiirin kanssa erillisen sopimuksen, jonka perusteella hän itse toimii työnantajana työntekijäringin jäsenille.

Erillissopimuksia on solmittu esimerkiksi työssäkäynnin tai erityisten muiden elämäntilanteiden vuoksi.

Erillissopimuksen solminut statuksen omaava on täysin vastuussa työntekijöistään. Hän vastaa kaikista työnantajavelvoitteista itse, rekrytoi ja perehdyttää työntekijät itse sekä hoitaa muun muassa palkanmaksun, verot ja vakuutukset. Sairaanhoitopiiri ei osallistu työntekijöiden perehdyttämiseen, mutta se on voinut järjestää näille työhöntulotarkastuksen.

 On tärkeä huomata, että erillissopimus koskee vain työnantajuutta, ja muu hoitovastuu ja päätöksenteko säilyvät edelleen sairaanhoitopiirillä.

Erillissopimus vaatii statuksen omaavalta nykyisin huomattavaa työmäärää. Yhdistys haluaa olla mukana kehittämässä mallia, jossa työnantajuuden velvoitteita, esimerkiksi palkanmaksua, voitaisiin ulkoistaa kuten vammaispalveluissa on voitu tehdä henkilökohtaisten avustajien palkanmaksussa. Niissä sairaanhoitopiireissä, joissa erillissopimuksia on solmittu, palkanmaksuun ei tähän mennessä ole myönnetty korvausta.

Lisätietoja erillissopimuksista saa tarvittaessa yhdistyksemme puheenjohtajalta tai toiminnanjohtajalta.

Lisää luettavaa

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Mikä on hengityshalvaus?

Hengityshalvaus-sanalla on ollut tapana viitata siihen, että ihminen tarvitsee hengissä säilyäkseen hengitystukea. Hengityshalvaus ei ole diagnoosi, vaan hallinnollinen päätös, joka koskee elämää ylläpitävän hengitystukihoidon järjestämistä.

Lue lisää »

Harjoitelkaa akuuttitilanteiden varalle

Milloin olet viimeksi harjoitellut työntekijöittesi kanssa letkun irtoamista tai hengityskoneen rikkoutumista? Monilla työpaikoilla tehdään poistumisharjoituksia tulipalon varalta ja lentohenkilökunta tekee hätälaskuharjoituksia monta kertaa vuodessa. Samoin

Lue lisää »

Hengityskone ja lentäminen

Vaikka hengityskoneen käyttötarve olisi kokoaikaista, niin lentäminen on kuitenkin mahdollista. Tietyt kriteerit pitää kuitenkin täyttyä. Lennot pitää pystyä istua lentokoneen istuimella. Se on huomioitava, että

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content