Hengityskone ja lentäminen

Vaikka hengityskoneen käyttötarve olisi kokoaikaista, niin lentäminen on kuitenkin mahdollista. Tietyt kriteerit pitää kuitenkin täyttyä.

Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Lennot pitää pystyä istua lentokoneen istuimella. Se on huomioitava, että pyörätuolimatkustaja siirretään ensimmäisenä koneeseen ja viimeisenä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa yli tunnin pidempää istumista koneessa kuin ilmoitettu lentoaika on.

Ensimmäisenä pitää saada lääkäriltä arvio, onko lentäminen hengityksen puolesta mahdollista. Lentokoneen sisällä on matalampi ilmanpaine, joka tuntuu erityisesti silloin kun hengitys on alentunut.

Silloin kun tarvitsee hengityskonetta lennolla, niin useimmat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen. Finnair käyttää Medif lomaketta. Muutenkin lentoon liittyvistä seikoista löytyy tietoa Finnairin sivulta. Se että oma lääkäri antaa luvan ei riitä, vaan lentoyhtiöltä on saatava lupa oman lääkärin lausunnon perusteella. Kun lupa on saatu tulla lennolle, niin silloin hoitotarvikkeet ja apuvälineet sallitaan ilman painorajaa.

Mieshenkilö istuu kapeassa siirtotuolissa samalla käyttäen hengityskonetta

Lentokoneen istuimelle siirtyminen tapahtuu lentokentän omalla siirtotuolilla, joka on kapea. Siihen siirtymisessä auttaa lentokenttähenkilökunta.

Jos käyttää sähköpyörätuolia, niin sen on mahduttava ruumaan. Lentokoneiden ruuman koot vaihtelevat. Suuntaa antavaa tietoa eri lentokonetyyppien ruumista löytyy tästä.

Lennolla pitää olla akkukapasiteettia n. 1,5 x (arvioitu lentoaika + ennen koneeseen siirtymistä + koneesta poistumiseen tarvittava aika). Esimerkiksi Kanarialle lentää 6,5 t. Siihen tunti molempiin päihin eli 8,5 t X 1,5 = 13 t. Kaikki hengityskoneen vara-akut pitää olla matkustamossa mukana. Lentoyhtiöt eivät salli vara-akkujen kuljettamista ruumassa.

Lisää luettavaa

Hengityslaite ja sähkökatko

Sähkökatkoihin varautuminen on kaikille tärkeää, mutta elämää ylläpitävän hengitystuen käyttäjille se on olennaista. Hengityslaite ja imulaite eivät toimi ilman sähkävirtaa. Suorastaan välttämätöntä sähkökatkojen ennakointi on,

Lue lisää »

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Skip to content