Hengitystuki ry

Hengityslaitetta käyttävä mies sähköpyörätuolissa kalastamassa laiturilla

Hengityslaitepotilaat ry perustetaan

Suomessa hengityslaitetta tarvitsevia polioon sairastuneita hoidettiin suurelta osin Auroran sairaalassa, Helsingissä.

” Auroran sairaalassa, päivittäisten hoitorutiinien jälkeen iltaisin tarinoitiin ja vietettiin aikaa harrastaen tai lukien ja sukulaisten sekä vieraiden kanssa seurustellen. Vähitellen sairauteen sopeutumisen myötä alettiin ideoida osallistumismahdollisuuksia erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Tekemisen ja vaikuttamisen nälkä kasvoi, oli vain kehitettävä tarkoitukseen sopiva ”väline”. Tällöin virisi ajatus omasta yhdistyksestä.”

Juhlajulkaisu Hengityslaitepotilaat ry 50 vuotta

Terveemmät poliopotilaat perustivat Polioinvalidit ry:n, mutta hengityslaitteesta riippuvaiset kokivat, että heitä ei kuunneltu uudessa yhdistyksessä. Hengityshalvauspotilaat halusivat kotiin hoidettavaksi ja tätä asiaa oli helpompi ajaa omana yhdistyksenä.

15.5.1956 perustettiin Hengityslaitepotilaat ry juhlallisessa tilaisuudessa Auroran sairaalassa. Vieraina oli lehdistön edustajia sekä sosiaaliministeri, Auroran sairaalan johto, Helsingin kaupungin sairaala- ja huoltoviranomaisia, sosiaaliministeriön virkamiehiä ja muita arvokkaita vieraita.

Tilaisuudessa alettiin myös keskustella hengityshalvauspotilaiden mahdollisesta kotihoidosta.

Hengityslaitepotilaat ry. – Respiratorpatienter rf. -nimiselle yhdistykselle laaditut säännöt lähetettiin 21.06.1956 oikeusministeriöön rekisteröintiä varten. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin valtiotieteen maisteri Olli Aro Helsingistä ja varapuheenjohtajaksi maanviljelijä Antti Nieminen Lammilta, hallituksen jäseniksi tekniikan ylioppilas Juha Alvejuuri Espoosta, pankkivirkailija Eero Louhio Helsingistä, nuoriso-ohjaaja Veikko Pyhäjärvi Pelkosenniemeltä ja sairaanhoitaja Lis-Maj Sundström Helsingistä.

Juhlajulkaisu Hengityslaitepotilaat ry 50 vuotta
http://htbackup.local/hengityslaitepotilaat-ryn-synty/
Skip to content