Ajankohtaisia uutisia:

HUSissa uusi ohjeistus kriittisten hengitystukitietojen merkitsemisestä

lääkärintakkiin pukeutunut henkilö pitää siniseen hanskaan puetussa kädessään tablettia, johon on kirjoittamassa

HUSista viestittiin yhdistyksellemme, että ohjeistusta elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien tietojen kirjaamisesta on kehitetty. Vastaisuudessa keuhkokontrollien yhteydessä keuhkolääkärit HUS-sairaaloissa tekevät merkinnät kriittisiin tietoihin.

Kriittiset tiedot ovat niitä potilastietoja, jotka näkyvät kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, myös päivystyksessä.

Jokaisen hengitystuen käyttäjän kannattaakin seuraavalla käynnillään kysyä asiasta ja pyytämällä kirjausta varmistaa, että omiin kriittisiin tietoihin tulee mainita hiilidioksidiarvojen mittaamisesta ja lisähapen tarpeettomuudesta.

Yhdistyksen omassa ensitietolomakkeessa asia on muotoiltu lihassairaiden osalta seuraavasti: ”Sairastan lihassairautta, minkä vuoksi minulla on keuhkojen tuuletukseen vaikuttava hengitysvajaus. Hengitysvajaukseni vaatii hengityksen avustamista, jotta hiilidioksidi poistuu keuhkoistani tarpeeksi tehokkaasti. Varsinkin päivystystilanteissa vereni hiilidioksidiosapaine on syytä tarkistaa. Sen sijaan perussairauteni ei aiheuta keuhkokudosvikaa, joten lisähappea en sen vuoksi tarvitse.”

Uusi ohjeistus on hyvä, sillä vaikka HUSissa keuhkolääkärit ovat tähänkin asti kirjanneet hoitolinjoista koosteen Apottiin systemaattisella tavalla, kriittisten tietojen tarkastaminen ei ole kuulunut kaikkien hoitavien tahojen rutiineihin. Kriittisten tietojen puuttuminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa tarvittavan avun saamisen hidastumiseen.

Lisää uutisia:

Etäjuttutuokio 11.10. klo 16

Seuraava etäjuttutuokio järjestetään keskiviikkona 11.10. klo 16-17.30. Tule keskustelemaan vammaispalvelulakiuudistuksen uusimmista käänteistä. Voit purkaa tuntojasi, jakaa harmituksen ja kuulla muiden mietteet aiheesta. Juttutuokiot ovat suunnattu

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content