Ajankohtaisia uutisia:

HUSissa uusi ohjeistus kriittisten hengitystukitietojen merkitsemisestä

lääkärintakkiin pukeutunut henkilö pitää siniseen hanskaan puetussa kädessään tablettia, johon on kirjoittamassa

HUSista viestittiin yhdistyksellemme, että ohjeistusta elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien tietojen kirjaamisesta on kehitetty. Vastaisuudessa keuhkokontrollien yhteydessä keuhkolääkärit HUS-sairaaloissa tekevät merkinnät kriittisiin tietoihin.

Kriittiset tiedot ovat niitä potilastietoja, jotka näkyvät kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, myös päivystyksessä.

Jokaisen hengitystuen käyttäjän kannattaakin seuraavalla käynnillään kysyä asiasta ja pyytämällä kirjausta varmistaa, että omiin kriittisiin tietoihin tulee mainita hiilidioksidiarvojen mittaamisesta ja lisähapen tarpeettomuudesta.

Yhdistyksen omassa ensitietolomakkeessa asia on muotoiltu lihassairaiden osalta seuraavasti: ”Sairastan lihassairautta, minkä vuoksi minulla on keuhkojen tuuletukseen vaikuttava hengitysvajaus. Hengitysvajaukseni vaatii hengityksen avustamista, jotta hiilidioksidi poistuu keuhkoistani tarpeeksi tehokkaasti. Varsinkin päivystystilanteissa vereni hiilidioksidiosapaine on syytä tarkistaa. Sen sijaan perussairauteni ei aiheuta keuhkokudosvikaa, joten lisähappea en sen vuoksi tarvitse.”

Uusi ohjeistus on hyvä, sillä vaikka HUSissa keuhkolääkärit ovat tähänkin asti kirjanneet hoitolinjoista koosteen Apottiin systemaattisella tavalla, kriittisten tietojen tarkastaminen ei ole kuulunut kaikkien hoitavien tahojen rutiineihin. Kriittisten tietojen puuttuminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa tarvittavan avun saamisen hidastumiseen.

Lisää uutisia:

Koronainfoa päivitetty

Näiden sivujen koronatietopakettia on päivitetty verisuonitukosriskin oma-arviointia ja Paxlovid-viruslääkkeen sopivuutta koskevalla tiedolla. Käy tutustumassa! https://hengitystuki.fi/tietoa/koronainfo

Lue lisää »
Skip to content