Yhdistyksen historiaa:

Ilmaa paineella

1950-luvulla poliotapausten yleistyessä tuli tarve kehittää parempi tuki hengittämiselle kuin rautakeuhko ja paineliivi. Eri puolilla maailmaa päädyttiin kehittämään ylipaineella toimivia hengityslaitteita, jotka painoivat keuhkoihin ilmaa trakeostomian kautta. Tämä tehosti polioon sairastuneiden hoitoa ja toi vapautta potilaille. Uusia hengityslaitteita hyödynnettiin myös leikkauksissa ja muiden hengitysvaikeuksista kärsivien hoidossa. Hengityslaitteiden moottorit toimivat paineilmalla ja sähköllä.

Alla olevan artikkelin kuvaama Engströmin hengityslaite oli yleinen Pohjoismaissa ja Suomessa. Ensimmäinen poliopotilas sai hengityslaitteen Suomessa 1954.

Yhdysvalloissa yleinen malli oli Bird Mark 7 Respirator, joka kehitettiin armeijan lentäjien käyttämien laitteiden pohjalta.

ALla oleva kuva on yhdistyksen arkistoista 1960-luvun alusta. Hengityslaitteen merkki on tuntematon.

Sähköllä toimiva hengityslaite 1960-luvun alusta.

lue lisää

https://archive.org/details/manual_Bird_Mark_7_7A_Respirators_Service_Manual/mode/2up

https://time.com/5815499/ventilator-history/

History of Intermittent Mandatory Ventilation prior to 1972. Part one. Special Article

History of Intermittent Mandatory Ventilation 1971 to present. Part two

Lisää historiaa

Vuosipäivä

Hengityslaitepotilaat ry:n 10-vuotispäivää juhlittiin Auroran sairaalan juhlasalissa. Paikalla oli perustamiskokouksen tapaan juhlavieraita, ja puheitakin pidettiin.

Lue lisää »

Lukemista jäsenille

Hengityslaitepotilas-lehti ilmestyi 1960-luvulla. Se esitteli hengityslaitetta käyttävien elämää, yhdistyksen toimintaa ja kertoi uudenlaisista hengityslaitteista.

Lue lisää »
Skip to content