Ajankohtaisia uutisia:

In memoriam

sähköpyörätuolilla liikkuva mies, jonka vierellä polkupyörällä ajava mies kesällä kerrostalon pihatiellä

Yhdistyksemme hallituksen jäsen, maailmanmatkaaja Viki Vehviläinen 1980 – 2022

Matkailusta ja liikunnasta nauttiva helsinkiläinen Viki oli utelias ja elämäniloinen. Hän halusi kokea paljon. Kesäisin jo nuoruudesta saakka Viki kulki äidin ja Bella-koiran kanssa kymmenien kilometrien lenkkejä tutustumassa uusiin paikkoihin. Myöhemmin hän jatkoi tätä hoitajien ja sisarusten kanssa. Viki osti myös pyörän ja sähköskuutin hoitajille, niiden avulla tutkimusmatkoja lähiympäristössä saattoi laajentaa. Kun lähiympäristö oli koluttu, Viki otti junan alle ja jatkoi tutustumista uuteen kaupunkiin. Viki rakasti matkustamista, uusi matka oli aina suunnitteilla, kun edellinen oli tehty.

Matkustuskärpänen taisi herätä jo lapsuudessa perheen Floridan ja Malesian matkoilla. Myöhemmin hän matkusti äidin ja tätien kanssa Dominikaaniseen tasavaltaan sekä Heidi-serkun luokse Italiaan ja Portugaliin. Vielä myöhemmin Satu-siskon kanssa matkattiin maailman ääriin, kohteina olivat mm. Uusi-Seelanti, Australia, Hong Kong, Makao, Japani, Malesia, Singapore Thaimaa, Qatar… Myös Toni-veli oli mukana muutamalla matkalla ja Tonin puoliso Emmikin pääsi Hong Kongiin mukaan.

Viki valmistautui matkoihin perusteellisesti. Monesti Viki oli tutkinut paikan Google Mapsin street viewllä jo ennen matkaa, ja tiesi tienoot jo valmiiksi ja osasi suunnistaa. Matkoilla Viki halusi kokea ja nähdä mahdollisimman paljon. Uudet kaupungit koluttiin pääasiassa kävellen niin läpikotaisin, että pohjattomaksi kuluneet kengät sai varautua heittämään roskiin aina matkan jälkeen

Vikin muita harrastuksia olivat lätkämatsit, kesällä ulkoilu, konsertit ja stand-up. Hän pelasi sähköpyörätuolisalibandya vuosina 1993-1999 Räiskeessä. Hän aloitti pelaamisen Lahdessa pidetyltä Lihastautiliiton leiriltä, jossa esiteltiin lajia.  Penkkiurheilun saralla Jokerit vei Vikin sydämen jo kouluiässä, ja jääkiekkokaudella Vikin löysi varmimmin Jokereiden matseista.  

Hengityskone tuli apuvälineeksi vuonna 2006. Viki tuli myös mukaan Hengityslaitepotilaat ry:n toimintaan. Yhdistyksen hallituksen jäsenenä hän oli vuodesta 2021 alkaen. Lisäksi hän toimi elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien Facebook-vertaisryhmän Henkkareiden yhtenä yläpitäjänä, välittäen ryhmään tietoa ja auttaen näin yhdistystämme.

Vikissä oli myös kekseliästä Pelle Pelotonta – hän keksi monta kätevää viritystä arjen helpottamiseen ja apuvälieneitä varten. Ompelutaitoiset tädit olivat monesti näitä suunnitelmia toteuttamassa. Viki halusi myös tietää itse asiat perinpohjaisesti.

Viki oli kulinaristi. Hänellä oli todella tarkka makuaisti jo lapsena. Hän huomasi heti, jos kaurahiutaleina oli käytetty jotain muuta kuin Elovenaa tai hunajana muuta kuin Suomalaista kukkaishunajaa. Vanhempana Viki kokkaili äidin kanssa herkkuja ja myöhemmin avustajan avustamana. Viki ohjeisti ja maisteli, ja voi että kuinka hyviä herkkuja syntyikään. Vikin bravuureita olivat itsetehdyt chiliset aasialaistyyppiset kastikkeet, kylmäsavulohimousse ja basilika-valkosipulitahna. Mutta teki Viki myös maailman parasta suppilovahvero- ja maa-artisokkakeittoakin.

Vikillä oli tarkka maku niin ruuassa, pukeutumisessa kuin sisustuksessakin. Hän oli innokas kodin remontoija ja sisustaja. Isä, Toni-veli ja Olli-hoitaja toteuttivatkin monesti Vikin remonttiunelmia. Viime syksynäkin Viki teki vielä keittiöremontin ja pinnoitti kylpyhuoneen.  

Hyvää iäisyysmatkaa Vikille!

Liisa Rautanen

Lisää uutisia:

Etäjuttutuokio 11.10. klo 16

Seuraava etäjuttutuokio järjestetään keskiviikkona 11.10. klo 16-17.30. Tule keskustelemaan vammaispalvelulakiuudistuksen uusimmista käänteistä. Voit purkaa tuntojasi, jakaa harmituksen ja kuulla muiden mietteet aiheesta. Juttutuokiot ovat suunnattu

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content