Jos sairastut koronaan, vältä verisuonitukoksen riskiä

Koronaviruksen herkästi tarttuvia variantteja on runsaasti liikkeellä. Myös elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä voi siten saa koronatartunnan, toivottavasti kuitenkin lievin oirein.

Koronavirusinfektioon liittyy kuitenkin kohonnut verisuonitukosten riski, sillä virus aktivoi veren hyytymistä. Onneksi voit itse netin avulla arvioida, onko sinulla kohonnut tukosriski.

Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueen HUSin, sekä Kymenlaakson, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden alueilla asuvat voivat kirjautua Koronatietoni.fi-palveluun joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja selvittää siellä tukosriskinsä.

Kuka tahansa voi arvioida verisuonitukoksen riskiään käymällä läpi esimerkiksi HUSin nettisivuilla olevan opastuksen tukosriskin arviointiin: https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/koronavirustaudin-aiheuttama-tukosriski-potilaan-oma-arvio

Myös muilla sairaanhoitopiireillä tai kunnilla saattaa löytyä vastaavia ohjeita.

Kohonnutta verisuonitukoksen riskiä ei yleensä ole lievissä koronaoireissa.

Jos veritukosriskisi on koholla, sinun kannattaa olla saman tien yhteydessä hoitavaan tahoosi. Kohonneen tukosriskin yhteydessä aloitetaan tarvittaessa hepariini-lääkkeen käyttö. Hepariini ehkäisee verihyytymiä.

Muut vinkit verisuonitukoksen välttämiseksi koronatartunnassa

Juo riittävästi (2–2,5 litraa) nestettä vuorokaudessa.

Käytä laskimoiden vajaatoiminnan hoitosukkia tai niin sanottuja lentosukkia, jos sinulla on sellaiset.

Jos olet vuodepotilaana, pyri kuitenkin nousemaan sängystä jos suinkin voit. Sängyssä ja pyörätuolissa vaihda asentoa usein. Huolehdi erityisesti siitä, että jalkojasi liikutellaan säännöllisesti. Vältä unilääkkeitä.

Ota koronaa sairastaessasi sinulle määrätyt veren hyytymistä estävät, verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeesi ohjeen mukaan siinäkin tapauksessa, että sinulle määrätään muita lääkkeitä.

Ole heti yhteydessä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten alaraaja-, yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai vatsakipu.

Lähteenä käytetty HUSin nettisivuja

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Etäjuttutuokio 11.10. klo 16

Seuraava etäjuttutuokio järjestetään keskiviikkona 11.10. klo 16-17.30. Tule keskustelemaan vammaispalvelulakiuudistuksen uusimmista käänteistä. Voit purkaa tuntojasi, jakaa harmituksen ja kuulla muiden mietteet aiheesta. Juttutuokiot ovat suunnattu

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content