Lisähälytin yölliseen turvallisuuteen

Hengityskoneen lisähälytin luo turvallisuutta varsinkin yöaikaan.

Hengityskoneen käyttöön liittyy aina toimia vaativia tilanteita, jotka tulevat ennakoimatta. Tällaisia ovat esimerkiksi letkun irtoaminen jostain kohtaa tai liman nousu, joka haittaa hengitystä. Silloin tarvitaan työvuorossa olevan työntekijän reagointia. Hengityskoneissa on tätä varten hälytykset.

Omia lisähaasteita tuova tilanne on yöaika. Hengityskoneen käyttäjän on huomattavasti levollisempaa nukkua, kun työntekijä on jossain toisessa huoneessa. Samoin on työntekijälle mielekkäämpää, että voi jotakin puuhata tai oikaista itsensä. Tällöin hälytysten toimiminen ja niiden kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää.

Markkinoilla eniten käytettyihin hengityskoneisiin on onneksi saatavana langallisia lisähälyttimiä, joilla hengityskoneen hälytykset saadaan vietyä toiseen huoneeseen. Jos sinulla ei vielä ole tällaista etähälytintä, pyydä sitä hoitavalta yksiköltäsi! Kyse on yöllisestä potilasturvallisuudesta, sillä etähälytin voi pelastaa monelta ongelmalta esimerkiksi oven ollessa suljettuna ja hengityskoneen hälytyksen kuuluessa sen vuoksi tavallista hiljempaa.

Seuraavat tiedot etähälyttimistä on saatu hengityskoneiden maahantuojilta:

Philips Trilogy 100, Trilogy Evo

Trilogyn etähälytin

Trilogy 100:ssa että Trilogy Evossa on hälytysäänten voimakkuutta mahdollisuus säätää kolmella eri tasolla. Lisäksi laitteeseen on tällä hetkellä saatavissa johdollinen etähälytin, joko 15 metriä tai 61 metriä pitkällä johdolla. Etähälytin antaa hälytysäänen, mutta ei kerro mikä hälytys on kyseessä ja hälytys pitää aina hiljentää tai kuitata laitteesta.

Uuteen Evoon on myöhemmin ilmeisesti tulossa myös langaton ”hälytystennäyttö” mahdollisuus. Tämä on enemmän tarkoitettu esimerkiksi hoito/ryhmäkoteihin lisäavun tarvetta varten tms.

Remote Alarm II etähälytin

Astral 150

Astral 150 ventilaattoriin on saatavilla Remote Alarm II etähälytin, johon on liitettävissä eri mittaisia johtoja tarpeen mukaan 2m, 5m, 10m ja 20 m pituuksin. 30 m johto on tarkoitettu käytettäväksi sairaalan sisäisen hälytysjärjestelmän kanssa.

Lisää luettavaa

Hygroskooppinen kostuttaja

Käytän tässä kirjoituksssa nimitystä kostuttaja ns. hygroskoopiselle kostuttajalle (aktiivinen, eli lämmitettävä vesihaude on eri tilanne).  Kostuttaja ei saisi olla kostuttaja/suodatin yhdistelmä. Suodattimesta ei ole infektioriskin

Lue lisää »

Tietoa päivystykselle ja sairaalaan

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä saattaa äkillisessä tilanteessa päätyä terveydenhuollossa sellaiseen paikkaan, jossa hengitystukihoidon tuntemus on rajallista. Mikäli hengtystuen tarve perustuu esimerkiksi lihassairauteen eikä keuhkosairauteen, näissä

Lue lisää »

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Trakeostomia

Trakeostomia on kansankielessä nimitys kurkkuun tehdylle reiälle eli henkitorviavanteelle, ja lääketieteessä nimitys itse reiäntekotoimenpiteelle. Reikää kutsutaan lääketieteessä stoomaksi. Tällä sivustolla trakeostomiaa ja stoomaa käytetään samassa

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content