Yhdistyksen historiaa:

Polioepidemia Suomessa ja maailmalla

Polio on virustauti, jonka oireet vaihtelevat flunssaoireista halvaukseen ja aivokalvontulehdukseen. Vakavat oireet ovat harvinaisia, ja usein oireet ovat ohimeneviä. Hengitykseen vaikuttavat halvausoireet voivat kuitenkin olla hengenvaarallisia., jos oikeaa hoitoa eli hengitystukea ei ole saatavilla.

Polio on vanha tauti, mutta 1800-luvun lopulla se alkoi yleistyä paikallisina epidemioina. 1900-luvun alkupuolella se alkoi yleistyä ympäri maailman. 1950-luvulla vaikeat polion aiheuttamat halvaustapaukset saivat huomiota vaikean tautimuodon levitessä. ”Vuosina 1950–1959 polioepidemiat aiheuttivat 2 893 suomalaisen halvaantumisen, ja 8,2 prosenttia näistä johti potilaan kuolemaan.”, kertoo Wikipedia. Vuosina 1954-1960 Auroran sairaalassa hoidettiin 100 poliopotilasta hengityskoneella.

Poliorokote otettiin käyttöön 1950-luvun lopulla, ja Suomessa polio hävisi muutamassa vuodessa lähes kokonaan. Nykyään poliota esiintyy enää muutamissa maailman kolkissa.


lue lisää

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/polio

https://www.polioliitto.com/polio/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Polio

Lisää historiaa

Vuosipäivä

Hengityslaitepotilaat ry:n 10-vuotispäivää juhlittiin Auroran sairaalan juhlasalissa. Paikalla oli perustamiskokouksen tapaan juhlavieraita, ja puheitakin pidettiin.

Lue lisää »

Lukemista jäsenille

Hengityslaitepotilas-lehti ilmestyi 1960-luvulla. Se esitteli hengityslaitetta käyttävien elämää, yhdistyksen toimintaa ja kertoi uudenlaisista hengityslaitteista.

Lue lisää »
Skip to content