Haluatko pelata, mutta kaipaat vinkkejä saavutettavuuden suhteen?

Saavutettava pelaaminen voi kuulostaa tylsältä ja viralliselta. Saavutettavuus on helposti jotain abstraktia. Invalidiliiton mukaan

Saavutettavuudella viitataan usein muuhun kuin fyysiseen ympäristöön. Esimerkiksi palvelut, viestintä ja verkkosivut pitää toteuttaa niin, että ne soveltuvat kaikille. Saavutettavuutta on myös ihmisten moninaisuuden huomioon ottava ilmapiiri ja asenteet… käyttäjä voi valita eri tapoja kommunikoida sekä saada tietoa ja palveluja.

Varsinaiset ”saavutettavat pelit” on kuitenkin kehitetty erilaiset rajoitteet huomioiden (https://en.wikipedia.org/wiki/Game_accessibility#Accessible_game_categories). Käytännössä mikä tahansa peli millä tahansa alustalla voidaan tehdä saavutettavaksi, kun pelaaja jaksaa etsiä oikeat ratkaisut.

Savutettavuus näkyy ehkä helpoiten eri tavoissa ohjata pelejä. Peliohjaimia, erityisesti konsoleille, on monenlaisia. Peliohjainten historiaan voit tutustua https://www.shortlist.com/lists/history-of-the-video-game-controller

Perinteisten ohjaimien lisäksi on tarjolla saavutettavaksi suunniteltuja ohjaimia, joita voi muokata melkein mielensä mukaan, kuten Xbox Adaptive Controller. Tietokoneella pelatessa näppäimistö- ja hiirivalinnat ovat vaihtoehto peliohjaimille. Katsehiirellä pelaaminen ei ole niin outoa, kun on olemassa kaikille suunnattuja liikeohjattuja pelejä (Wii, Kinect).

Pelien asetuksissa otetaan nykyään saavutettavuus huomioon, vaikka peruspelaaja ei sitä tulekaan ajatelleeksi. Näppäin- ja painikeasetteluja voidaan vaihtaa, puheeseen voidaan lisätä tekstitys, pelin värejä voidaan säätää…

Saavutettavan pelaamiseen edistysaskeleet auttavat kaikkia pelaajia rajoitteista riippumatta.

Nyt perustettu suomenkielinen Discord-kanava tuo toivottavasti yhteen pelaajat ja muut pelaamisesta kiinnostuneet. Saavutettavasta pelaamisesta ei ole liikaa tietoa suomeksi. Yksi pelaaja voi keksiä ratkaisun, joka hyödyttää muita.

Samalla on tarkoitus antaa mahdollisuus etsiä peliseuraa. Liian usein saavutettavuuden hankaluudet estävät muiden kanssa pelaamisen, kun reaktiokyky tai kommunikointi on hidasta.

Pelaaminen ei myös katso ikää tai sukupuolta. Yhteisöön ovat tervetulleita kaikki.

 

Suomenkielinen saavuettavan pelaamisen Discord-yhteisö löytyy osoitteesta https://discord.gg/bdHk23PM33

Ohjeita https://hengitystuki.fi/saavutettava-pelaaminen/

Englanniksi tietoa saavutettavasta pelaamisesta https://www.reddit.com/r/disabledgamers/

Kirjoittaja on 40-vuotas nainen, joka on pelannut tietokoneella koko ikänsä. Viime aikoina aikaa ovat vieneet Cities: Skylines, PlateUp, The Crew, Peglin, Rogue Tower ja Fall Guys. Pelaaminen sujuu hiirellä ja näppäimistöllä, taukoja pitäen ja asetuksia vaihtaen.

Kommentit

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content