Hengitystuki ry

Siivousohjeita koronatilanteessa

Kotona siivousta on syytä tehostaa. Tärkeämpää kuin siivouskertojen lukumäärä on kuitenkin siivouksen laatu. Siivous on kontaktilaji: pinnoilla oleva lika mikrobeineen saadaan pois vain, jos siivousväline koskee pintaa kunnolla. Pelkkä nopea sipaisu ei riitä.

  • Pyyhi kosketuspinnat päivittäin: ovenkahvat, jääkaapin kahva, uunin kahva, mikron kahva, kaappien vetimet, valokatkaisimet, hanojen vivut, ruoka- ja tiskipöydät, kaukosäätimet, sekä tuolien selkä- ja käsinojat.
  • Kännykät, tabletit sekä tietokoneen näppäimistö ja hiiri tulisi pyyhkiä päivittäin puhtaalla ja nihkeällä mikrokuituliinalla. Kännykkä voi olla likaisempi kuin oven kahva tai wc-istuin. Kännykän voi puhdistaa hiukan perusteellisemmin myös esimerkiksi silmälasien puhdistusliinalla. Myös television kaukosäädin on hyvä pyyhkiä.
  • Pidä wc ja kylpyhuone erityisen puhtaina. Kiinnitä huomiota wc-istuimen vetonupin, hanojen ja suihkun sekä käsisuihkun kosketeltaviin osiin.

Liian märkä siivousliina jättää pinnat pitkäksi aikaa kosteiksi, ja mikrobit saavat siitä hyvän tarttumis- ja kasvualustan. Liian kuiva tekstiili taas ei kykene puhdistamaan pinnalta likaa, joka on mikrobeille ravintoa.

WC:ssä ja kylpyhuoneessa pätevät eri säännöt. Niiden siivoukseen kannattaa käyttää märkiä menetelmiä, mutta pinnat tulee muistaa kuivata huolellisesti pesun jälkeen, jotta mikrobeille ei jäisi kasvualustaa.

  • Vaihda käsipyyhe päivittäin puhtaaseen. Jokaiselle oma. Tai käytä kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä.

Muista, että siivouksessa käytettävät tekstiilit, siivouspyyhkeet ja mopit tulee pestä käytön jälkeen koneellisesti vähintään 60 asteessa. Pesukoneessa pestyt harjat, hankauspesimet, mopit sekä mikrokuituiset rätit ja luutut ovat siivoojaan luottoystäviä juuri nyt. Muista puhdistaa myös välineiden varret, nekin ovat kosketuspintoja.

  • Tiskirätti on kodin pöpöpesä, ja se tulee vaihtaa puhtaaseen nyt päivittäin. Likainen rätti pestään pesukoneessa 60 asteessa. Tiskiharjan voit puolestaan laittaa puhdistumaan astianpesukoneeseen.

Kotiin on hyvä hankkia kannellisia roska-astioita kertakäyttöisiä suojavälineitä kuten hengityssuojaimia varten.

Tarkempia ammattiohjeita siivoukseen

  • Tilat siivotaan aina puhtaista kohteista likaisempiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein.
  • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. 
  • Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä tai kestokäsineitä.
  • Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.  Uudelleen käytettävät siivousliinat pestään vähintään 60 asteen lämpötilassa tai desinfiointiaineessa. Puhdista desinfioivalla yleispuhdistusaineella myös esimerkiksi siivousvälineiden varret ja kahvat ym.
  • Etenkin bio- ja sekajätteiden roskakorit päällystetään helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan, jotta niiden sulkeminen on helppoa. Roskakorit tyhjennetään mielellään päivittäin. Sekajätepussit suljetaan tiiviisti solmimalla ristiin tai teippaamalla. Kontaminoitumisriskin sisältäville suojavarusteille on hyvä olla erillinen kannellinen roska-astia.
  • Kestokäsineet puhdistetaan ja kertakäyttökäsineet laitetaan sekajätteisiin tai erilliseen korona-jäteastiaan. Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärpäitä myöten, kun käsineet on riisuttu. 
  • Käsineet riisutaan seuraavasti:
    • Ota käsineen ranteesta kiinni
    • Vedä käsine käden yli
    • Sulje riisuttu käsine kämmeneesi toisen käsineen sisään
    • Ota paljaalla kädellä kiinni kädessä olevan käsineen ranteen sisäpuolelta
    • Vedä käsine käden ja kämmenessä olevan käsineen yli
    • Laita käsineet esimerkiksi polkimella toimivaan jäteastiaan

WC-tilojen siivous  

  • WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa tämän ohjeen mukaiseksi. WC:n siivousohjeessa on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-pöntön pesussa roiskuu pieniä pisaroita.  
  • Käytä WC:n siivouksessa koko ajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Jos on saatavilla pitkävartisia kertakäyttökäsineitä, niin käytä niitä. Jos pitkävartisia kertakäyttökäsineitä ei ole saatavilla WC-pöntön pesun ajaksi, laitetaan kertakäyttökäsineiden päälle pitkävartiset suojakäsineet, jotka puhdistetaan käytön jälkeen desinfiointiaineella. Pitkävartiset käsineet on puettava käteen koskematta käsineiden ulkopintaan muutoin kuin suuaukosta.
  • WC-tiloissakin puhdistus tapahtuu puhtaammasta likaiseen päin.  Pyyhi aluksi kostealla siivousliinalla ja desinfioivalla yleispesuaineella oven kahvat, hana, alasuihku, pöytäpinta, lavuaari, peili, lavuaarin taustaseinä, sekä paperi- ja saippuatelineet. Huolehdi erityisesti kosketuspintojen pesusta.
  • Annostele hieman puhdistusainetta pöntön päälle molemmin puolin kantta sekä pöntön renkaalle. Puhdista. Laita pöntön kansi kiinni ja huuhtele wc.
  • Annostele wc-pöntön pesuaine wc-altaaseen ja sen reunoille, erityisesti tahroille. Laita pitkävartiset siivouskäsineet käteen. Pese allas wc-harjalla. Huuhtele harja vetäessäsi WC:n ja jätä kansi kiinni. Pyyhi pönttö siivousliinalla ylhäältä alas ja mahdolliset roiskeet seinältä.
  • Suositeltava toimintajärjestys pöntöllä: 1. vesisäiliö ja sen nuppi, siivousliina käännetään; 2. yläkansi ja siivousliinan kääntö; 3. istuinrengas ja siivousliinan kääntö; 4. wc-istuimen alaosa.
  • Kun tulet ulos WC:stä, avaa ovi tarttumatta kahvaan tai avaa ovi paperipyyhkeen avulla.
  • Laita siivousliina pyykkipussiin tai käytä kertakäyttöistä siivousliinaa.
  • Desinfioi kestokäsineet ja laita ne kuivumaan omaan astiaansa.
  • Laita kertokäyttökäsineet kannelliseen jäteastiaan ja pue uudet käsineet.
  • Pyyhi lattia lattianpesuvälineillä ja yleispesuaineella. 

Erityispuhdistus koronavirustartunnan saaneen henkilön tiloissa 

  • Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistettava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivousliinoja.  
  • Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esim. heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.  
  • Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään käsitellä alkoholipitoisella (esim. 70 % etanolia), vetyperoksidipitoisella (esim. 0,5 %) tai klooripitoisella desinfektioaineella (esim. natriumhypokloriittiliuoksella; pitoisuus 0,1 %, laimennossuhde 1:50, jos lähtöpitoisuus 5 %). WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella (esim. 0,5 %). Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa. Desinfiointiaineet, kuten klooripitoiset aineet voivat vaurioittaa pintoja. Yli 0,5 % klooripitoisuudet on huuhdeltava pinnoilta. 0,1 %:n liuoksen käytön jälkeen pinnat on pyyhittävä märällä kertakäyttöliinalla, kun vaikutusaika on kulunut. Desinfektioaineiden käyttölaimennoksiin pitää merkitä viimeinen käyttöpäivä. 
  • Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan. 
  • Pyyhkeet ja muut tekstiilit kuten vuodevaatteet pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta. 

Lisää ajankohtaisia uutisia:

WhatsApp on hyvä paikka keskustelulle

Kaipaatko vertaistukea? Yhdistys on avannut jäsenilleen ja heidän läheisilleen keskustelupaikan WhatsAppissa. Siellä voi keskustella kaikesta mieltä painavasta, vuorokaudenajasta riippumatta. Voit pyytää liittymistä laittamalla sähköpostia anna.valta@hengitystuki.fi.

Lue lisää »

Vammaiskortti -tietoiskut keväällä 2024

Nyt kun hengityshalvauspäätöskin oikeuttaa vammaiskortin A-merkintään, kannattaa korttiin tutustua tarkemmin. Alla olevista tapahtumista saat kattavasti tietoa aiheesta! Keväällä 2024 järjestetään kaksi tietoiskua. Tietoiskuissa saat tietoa

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content