Tervetuloa lukemaan Täysin palkein -blogia!
Tässä blogissa tullaan kertomaan elämästä hengityslaitteen kanssa. Haluamme rakentaa blogista äänitorven elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjille. Blogin avulla voimme nostaa esiin kaikkia niitä asioita, joilla on merkitystä hyvän arjen, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta. Blogin nimi tulee Hengitystuki ry:n samannimiseltä hankkeelta ja kuvastaa yhdistyksen pyrkimystä hengityslaitetta käyttävien oikeuksien ja hyvän elämän edistämiseen.
Uusin kirjoitus:
Kuuntelin jokin aika sitten kansallisen asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen webinaaria ”Asiakasturvallisuus sosiaalihuollon palveluissa”. Siellä muistutettiin, miten valtavia - miljardiluokan – säästöjä saadaan, kun asiakas- ja potilasturvallisuuteen kiinnitetään riittävästi huomiota. Olennaista tietysti on, että samalla säästetään ihmisiä kärsimyksiltä. Potilasturvallisuus ja asiakasturvallisuus ovat kaksi eri asiaa. Potilasturvallisuudella tarkoitetaan sitä, että varmistetaan hoidon ajantasaisuus ja turvallisuus eikä hoidosta seuraatarpeettomia haittoja tai vahinkoa. Asiakasturvallisuus ymmärretään laajemmin. Siinä huolehditaan fyysisen turvallisuuden lisäksi psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta sekä siitä, ettei myöskään taloudellinen turvallisuus vaarantuisi. Kyse on siten asiakkaan elämäntilanteen kokonaisvaltaisesta huomioimisesta ja asiakkaan oman edun mukaisten palvelujen järjestämisestä. Niin asiakas- kuin potilasturvallisuudessa ennakointi on olennaista. Suunniteltujen toimien vaikutuksia pitää arvioida....
Blogiarkisto
Kun hengityslaite tuli taloon
Posted by Venla Räty
Monet lihassairaat miettivät, tarvitsevatko hengitystukea vai ei. Hengityslaitteen saaminen ei itselleni ollut mikään yllätys. Lihastautini etenee hitaasti ja yskiminen on ollut aina hankalaa. 14 vuotta sitten tehty trakeostomia on auttanut…
Älystä apua
Posted by Venla Räty
Vuosikokouksessamme kesäkuussa saimme kuulla älykotien mahdollisuuksista. Henkka Lindeman kertoi kaikenlaisista elämää helpottavista ratkaisuista, joita kodin automaatio eli älykodit antavat. Näet koko esityksen alta. Älykotien perusosa ovat erilaiset sensorit, jotka kertovat…
Taidetta ja bloggausta
Posted by vieraileva kirjoittaja
Moi! Veera Kuurlunti taidenäyttelyssään Oon Veera 22v. Taiteilija ja bloggaaja Oulusta. 🙂Mua pyydettiin tekemään juttu tähän blogiin. 🙂 Sairastuin 2-vuotiaana aivokalvontulehdukseen jonka seurauksena tuli neliraaja- ja hengityshalvaus. En pystyny liikuttamaan…
Hengityshalvausstatus, vammaispalvelulain uudistus ja palvelujen yksilöllisen tarpeen mukaisuus
Posted by Ilka Haarni
Täällä yhdistyksessä näkyy selvästi, että kaikille sama palvelu tai toteutus ei toimi yksilöllisissä tilanteissa. Se, mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, ja kolmannelle se voisi olla katastrofi. Siksi työntekijäringin toiminnassa…
Sairastuneen tuntemukset pitäisi huomioida*
Posted by Ilka Haarni
Sairastuneen ja terveydenhuollon kohtaaminen voi herättää monenlaisia tunteita. Maailmalla on muutaman vuoden keskusteltu ilmiöstä nimeltä terveydenhuollon synnyttämät traumat. Niillä viitataan psykologisiin traumoihin, jotka aiheutuvat diagnoosista tai hoidosta. Niin koronan takia…
Vinoutuvat näkemykset
Posted by Ilka Haarni
Hoitosuosituksissa ei pidä sivuuttaa potilaan ja yhteiskunnan etua eikä yhdenkään ammattiryhmän pitäisi saada niiden laatimisessa hallitsevaa asemaa.
Mistä turvallisuudessa on kyse
Posted by Ilka Haarni
Turvallisuudessa ei ole kyse tutkinnoista tai terveydenhuollon ammattipätevyydestä vaan taidosta ja luottamuksesta.
Hengityshalvauspalveluissa on ”häiriötarjontaa”
Posted by Ilka Haarni
Muutamia vuosia sitten Lääkärilehdessä nostettiin esiin maamme terveydenhuollossa uusi käsite: häiriökysyntä. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa potilasasiakas saa joko väärää palvelua, vain osittain sitä palvelua, jota on tullut hakemaan, tai ei…
Täysin palkein uudelleen
Posted by Ilka Haarni
Vammaispalvelulain uudistus on jälleen vauhdissa. Hengityslaitepotilaat ry:ssä työtä riittää tänä keväänä vammaispalvelulakiin liittyvän kuulemiskierroksen tiimoilta. Kierroksella myös meidän yhdistyksemme kommentoi 2019 rauennutta hallituksen vammaispalvelulakiesitystä sen päivittämiseksi. Jo helmikuussa lausuttiin myös…
Elämää maskillisen hengityslaitteen kanssa
Posted by vieraileva kirjoittaja
Sairastan harvinaista synnynnäistä lihassairautta, nemaliinimyopatiaa. Diagnoosi varmistui pitkien sairaalassaoloaikojen, usean koepalan ja useitten tutkimusten jälkeen ollessani 18-vuotias. Olen hyvin kiitollinen vanhemmilleni, jotka suhtautuivat 1960-luvulla sairauteeni edistyksellisesti. Sain elää lapsuuteni kuin…
Lääkäri osaksi työntekijätiimiä?
Posted by Ilka Haarni
Hengityskoneen käyttäjän arjen tunteminen on viisauden alku.
Vähemmistöstressistä yhteiskehittämiseen
Posted by Ilka Haarni
Vammaisia henkilöitä ei vieläkään nähdä yhteiskunnan yhdenvertaisina jäseninä eikä siksi usein muisteta kuunnella. Tämä – tietoinen tai tiedostamaton – asenne ohjaa usein hengityshalvausstatuksen omaajienkin kohtelua. Statuksen omaajat ovat laitospotilaiksi määriteltyinä…
Yhdistysarki ja valtuutukset
Posted by Jukka Sariola
Tilitoimisto otti yhteyttä, että he tarvitsevat asioiden hoitoon uudet valtuutukset syyskuun lopussa poistuvien Katso valtuutuksien tilalle Suomi.fi palvelussa. Read more
Miltä koronakevät näytti elämää ylläpitävää hengityslaitetta käyttävien näkökulmasta?
Posted by Ilka Haarni
Koronaviruksessa vastaajia huolestuttaa tartuntariski, erityisesti se, jos joku työntekijöistä sairastuisi. Myös oma sairastuminen on pelottanut isoa osaa vastaajista. Maskeista ja muista suojavälineistä on kevään aikana, ainakin aluksi, ollut pulaa.
Trakeostomian kanssa oppii elämään
Posted by vieraileva kirjoittaja
Aluksi trakeostomiaan totuttelu tuntui mahdottomalta, mutta päivä kerrallaan asiat muuttuivat parempaan. Tärkeää on muistaa, ettei tämä ole maailmanloppu. Minä voin edelleenkin toteuttaa unelmiani.
Täysin palkein korona-aikanakin
Posted by Ilka Haarni
Katselin muutama päivä sitten Global Tracheostomy Collaborativen eli kansainvälisen trakeostomiaverkoston (GTC) webinaaria, joka käsitteli koronatilannetta. Kevät on kaikkialla ollut suuri mullistus viruksen takia, mutta webinaarissa todettiin, että trakeostomiaa käyttävät läheisineen…
Toisen kotona ja iholla työskentelemisen etiikka korona-aikana
Posted by Liisa Rautanen
Olen juuri tehnyt työvuorolistaa 24/7 minua avustaville työntekijöilleni seuraavan kolmen viikon jaksolle. Käytän elämää ylläpitävää hengityslaitetta, ja minulla on pakko olla apua ympäri vuorokauden. Sen lisäksi minulla on lihassairaudesta johtuvia…
Miltä tuntuu olla hengityskoneessa?
Posted by Jukka Sariola
Monia varmaan huolettaa koronaviruksen yhteydessä se, että voisi tarvita hengityskonetta. Minä olen elänyt hengityskoneen kanssa vuosikymmeniä. Sen tarve liittyy minulla olevaan harvinaiseen lihasheikkouteen, joka vaikuttaa myös hengityslihaksistooni. Kun hengitysongelmani alkoivat…
Kehitetään yhdessä palveluita
Posted by Ilka Haarni
Viime syksynä elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjät kokoontuivat Tampereella ja Helsingissä ”Kehitetään yhdessä palveluita” -työpajoihin, joissa mietittiin yhdessä kehittämisehdotuksia kotiin tuotaviin palveluihin. Keskiössä olivat ”Hengityshalvauspotilaiden arki, hyvinvointi ja palvelut” -selvityksessäkin esiin…
Lisähälytin yölliseen turvallisuuteen
Posted by Jukka Sariola
Hengityskoneen lisähälytin luo turvallisuutta varsinkin yöaikaan. Read more
Hoitamisesta mahdollistamiseen
Posted by Ilka Haarni
Kotona asuvan elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjän tarvitsema apu ja tuki on jotain, mistä harva yhteiskunnassamme on kuullut. Hengityslaite on useimpien kansalaisten mielessä tehohoitoon kuuluva ihmelaite tai joskus uniapneamaskiin liittyvä yöllinen…
Täysin palkein muuttuvassa ympäristössä
Posted by Ilka Haarni
Täysin palkein -hankkeen toimintaympäristö on muuttunut vauhdilla. Lue hankkeen muuttuneista suunnitelmista
Kun hoitaja tulee kotiin
Posted by Ilka Haarni
Valtaosa suuomalaisten terveydenhoidosta toteutetaan terveydenhuollon organisaatioissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Kotisairaanhoidossa lääkäri tai hoitaja käyvät potilaan kotona, ja saattaa siellä käydä fysioterapeuttikin. Joskus harvoin perustetaan kotisairaala, usein saattohoitoa varten. Huolenpitoa tarjotaan…
Yhdistyksen haasteet sote-uudistuksen siirryttyä
Posted by Jukka Sariola
Sote-uudistuksen kaatumisen myötä lykkääntyi myös hengityslaitetta käyttävien oikeudellisen aseman muuttuminen. Tarkoituksenahan oli asiakasmaksulain ja vammaispalvelulain muutosten yhteydessä poistaa lainsäädännöstä hengityshalvauspotilas-käsite. Hengityslaitetta käyttävien palvelut olisi jatkossa järjestetty vammaispalvelulain nojalla eikä sairaalan…
YK:n vammaissopimus ja hengityshalvauspotilaiden oikeudet
Posted by Ilka Haarni
YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista on tärkeä vammaisten ihmisten oikeuksien vahvistamisen väline. Sen tavoitteena on muuttaa niin asenteita kuin toimintatapojakin. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on Suomea velvoittava säädös.…
Itsemurha on etuilua jonossa
Posted by Jukka Sariola
(Jäsenemme Jussi Aurénin kolumni Aamulehden medioissa 2.3.2017. Linkki alkuperäiseen juttuun) Ihanteet kertovat ajastaan jotain olennaista. Kristinusko. Valistus. Työväenaate. Siinä muutamia jotka aikanaan loivat toivoa paremmasta huomisesta. Mekin olemme luoneet oman…
Muutto Lapualta Tampereelle
Posted by Venla Räty
Suuri askel ihmiselle, suoranainen harppaus järjestelmälle Vanha urbaanilegenda, nimeltään Suomen perustuslaki, kertoo, että maamme kansalainen saa vapaasti valita asuinpaikkansa. Viimeisimmän puolen vuoden aikana olen saanut kokea, kuinka rajusti sosiaali- ja…
Kanyyliongelmiin apua Danderydin sairaalasta
Posted by Venla Räty
Sairastan synnynnäistä lihasdystrofiaa, jonka seurauksena minulla on diagnosoitu hengitysvaje vuonna 1985. Käytän hengityskonetta aina nukkuessani ja nykyisin enenevässä määrin myös päivisin. Aikoinaan minulle tehtiin trakea-aukko kiireellä, hätätoimenpiteenä, ja se on…