Hengitystuki ry

Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Hengityskone ja lentäminen

Vaikka hengityskoneen käyttötarve olisi kokoaikaista, niin lentäminen on kuitenkin mahdollista. Tietyt kriteerit pitää kuitenkin täyttyä.

Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Lennot pitää pystyä istua lentokoneen istuimella. Se on huomioitava, että pyörätuolimatkustaja siirretään ensimmäisenä koneeseen ja viimeisenä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa yli tunnin pidempää istumista koneessa kuin ilmoitettu lentoaika on.

Ensimmäisenä pitää saada lääkäriltä arvio, onko lentäminen hengityksen puolesta mahdollista. Lentokoneen sisällä on matalampi ilmanpaine, joka tuntuu erityisesti silloin kun hengitys on alentunut.

Silloin kun tarvitsee hengityskonetta lennolla, niin useimmat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen. Finnair käyttää Medif lomaketta. Muutenkin lentoon liittyvistä seikoista löytyy tietoa Finnairin sivulta. Se että oma lääkäri antaa luvan ei riitä, vaan lentoyhtiöltä on saatava lupa oman lääkärin lausunnon perusteella. Kun lupa on saatu tulla lennolle, niin silloin hoitotarvikkeet ja apuvälineet sallitaan ilman painorajaa.

Mieshenkilö istuu kapeassa siirtotuolissa samalla käyttäen hengityskonetta

Lentokoneen istuimelle siirtyminen tapahtuu lentokentän omalla siirtotuolilla, joka on kapea. Siihen siirtymisessä auttaa lentokenttähenkilökunta.

Jos käyttää sähköpyörätuolia, niin sen on mahduttava ruumaan. Lentokoneiden ruuman koot vaihtelevat. Suuntaa antavaa tietoa eri lentokonetyyppien ruumista löytyy tästä.

Lennolla pitää olla akkukapasiteettia n. 1,5 x (arvioitu lentoaika + ennen koneeseen siirtymistä + koneesta poistumiseen tarvittava aika). Esimerkiksi Kanarialle lentää 6,5 t. Siihen tunti molempiin päihin eli 8,5 t X 1,5 = 13 t. Kaikki hengityskoneen vara-akut pitää olla matkustamossa mukana. Lentoyhtiöt eivät salli vara-akkujen kuljettamista ruumassa.

Aiheet

Lisää luettavaa

Mitä on invasiivinen hengitystukihoito?

Elämää ylläpitävä, invasiivinen hengitystukihoito tarkoittaa henkitorviavanteen kautta ja ympärivuorokautisesti toteutettavaa hengityksen avustamista hengityslaitteella. Hengityslaite ”tuulettaa” keuhkoja puhaltamalla ilmaa hengitysteihin (sisäänhengitys) ja antamalla ...

Mikä on NIV eli non-invasiivinen hengitystukihoito?

NIV tulee sanoista non-invasiivinen ventilaatio eli kajoamaton hengitystuki. Ventilaatio tarkoittaa ilman kuljetusta keuhkoihin ja niistä ulos. Suomeksi ventilaatio käännetään sanalla keuhkotuuletus. NIV-hoidossa hengitystä ...

Keitä tarkoitamme elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjillä?

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjiksi on yhdistyksessä hahmotettu jonkin perussairauden tai vamman omaavat henkilöt, joiden tilanne Elämää ylläpitävää hengitystukea näille ihmisille ...

Videoita ja esityksiä

Videoita sekä seminaariesityksiä ja luentoja vuosien varrelta yhdistyksen järjestämistä tilaisuuksista. Osa materiaalista on vain englanniksi, ja saavutettavuudessa on puutteita. Videot ...

Skip to content