Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Hengityskone ja lentäminen

Vaikka hengityskoneen käyttötarve olisi kokoaikaista, niin lentäminen on kuitenkin mahdollista. Tietyt kriteerit pitää kuitenkin täyttyä.

Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Lennot pitää pystyä istua lentokoneen istuimella. Se on huomioitava, että pyörätuolimatkustaja siirretään ensimmäisenä koneeseen ja viimeisenä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa yli tunnin pidempää istumista koneessa kuin ilmoitettu lentoaika on.

Ensimmäisenä pitää saada lääkäriltä arvio, onko lentäminen hengityksen puolesta mahdollista. Lentokoneen sisällä on matalampi ilmanpaine, joka tuntuu erityisesti silloin kun hengitys on alentunut.

Silloin kun tarvitsee hengityskonetta lennolla, niin useimmat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen. Finnair käyttää Medif lomaketta. Muutenkin lentoon liittyvistä seikoista löytyy tietoa Finnairin sivulta. Se että oma lääkäri antaa luvan ei riitä, vaan lentoyhtiöltä on saatava lupa oman lääkärin lausunnon perusteella. Kun lupa on saatu tulla lennolle, niin silloin hoitotarvikkeet ja apuvälineet sallitaan ilman painorajaa.

Lentokoneen istuimelle siirtyminen tapahtuu lentokentän omalla siirtotuolilla, joka on kapea. Siihen siirtymisessä auttaa lentokenttähenkilökunta.

Jos käyttää sähköpyörätuolia, niin sen on mahduttava ruumaan. Lentokoneiden ruuman koot vaihtelevat. Suuntaa antavaa tietoa eri lentokonetyyppien ruumista löytyy tästä.

Lennolla pitää olla akkukapasiteettia n. 1,5 x (arvioitu lentoaika + ennen koneeseen siirtymistä + koneesta poistumiseen tarvittava aika). Esimerkiksi Kanarialle lentää 6,5 t. Siihen tunti molempiin päihin eli 8,5 t X 1,5 = 13 t. Kaikki hengityskoneen vara-akut pitää olla matkustamossa mukana. Lentoyhtiöt eivät salli vara-akkujen kuljettamista ruumassa.

Aiheet

Lisää luettavaa

Lääkäreille suunnattu suositus elämää ylläpitävän hengityslaitehodon varassa elävän henkilön aseman toteamisesta 2025

Lääkärilehti on julkaissut yliopistollisten keskussairaaloiden hengitystukihoidon asiantuntijoiden kirjoittaman kansallisen suosituksen siitä, miten hengityslaitteen varassa elävän henkilön asema tulevaisuudessa todettaisiin. Suosituksella ...

Imeminen trakeostoomasta henkilökohtaisen avustajan kanssa

Seuraavalla videolla näytetään, kuinka imeminen trakeostoomasta tapahtuu turvallisesti oman avustajan kanssa. Trakeostooman omaaville liman imeminen pois on olennaista, jotta ilmatie ...

Lentäminen ja elämää ylläpitävät laitteet 

Millaista on matkustaa lentokoneella elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa? Mitä tällainen matkustaminen edellyttää? Siitä kertoo tässä artikkelissa hengitystuen käyttäjä ja Hengitystuki ...

Trakeostoomakanyyleja voidaan räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin

Hengityslaitetta trakeostooman kautta käyttäville henkilöille on tarvittaessa mahdollista valmistaa tai muokata yksilöllisesti trakeakanyyleja, mikäli valmistuotteista ei löydy sopivia. Ruotsin Danderydin ...

Skip to content