Lääkärilehti on julkaissut yliopistollisten keskussairaaloiden hengitystukihoidon asiantuntijoiden kirjoittaman kansallisen suosituksen siitä, miten hengityslaitteen varassa elävän henkilön asema tulevaisuudessa todettaisiin.
Suosituksella tähdätään valtakunnalliseti yhteinäisiin hengityslaitteen varassa elävän henkilön määritelmän täyttämisen kriteereihin. Aiemmin hengityshalvausstatuksia on myönnetty alueellisesti vaihtelevin kriteerein.
Suositus kuuluu seuraavasti:
- Aseman toteaminen perustuisi lääkärin tekemään yksilölliseen arvioon potilaan kliinisestä tilasta
- Arvio tehtäisiin julkisen terveydenhuollon puolella hengityslaitehoitoon perehtyneen lääkärin (mieluiten tällaiseen hoitoon perehtyneen työryhmän) toimesta
- Hengityslaitteen käyttö noninvasiivisesti tai invasiivisesti olisi pysyvää
- Potila olisi ilmekisessä vaarassa menehtyä, ellei hengitslaitetta jatkuvasti käytetä
- Hengityslaitteen käyttö on ennen arviota jatkumut useamman kuukauden ajan (yleensä yli 3 kuukautta)
- Laitteen käyttö on ympärivuorokautista ja sen tallentamat keskimääräiset käyttötunnit ylittävät 22 tuntia vuorokaudessa.
Suosituksen sisältävässä artikkelissa kerrotaan, että potilaan ja heitä edustavat järjestöt ovat jo vuosia ajaneet hengityshalvauspotilaiden asemaan muutosta. Artikkeli ei mainitse, että vuonna 2006 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, jonka edustajina olivat erityisesti silloiset hengitystukihoidon asiantuntijalääkärit, ehdotti muutosta. Olisikin erittäin harvinaista, että joku järjestö ja potilaat saisivat yksin aikaan lainsäädäntömuutoksia…
Tutustu suositukseen Facebookin kautta avautuvan Lääkärilehden linkin kautta: https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/elamaa-yllapitava-hengityslaitehoito-kansallinen-suositus/?public=86ea454b20245a1a38c1b694334cd86a&utm_source=facebook