Mikä on NIV eli non-invasiivinen hengitystukihoito?

NIV tulee sanoista non-invasiivinen ventilaatio eli kajoamaton hengitystuki. Ventilaatio tarkoittaa ilman kuljetusta keuhkoihin ja niistä ulos. Suomeksi ventilaatio käännetään sanalla keuhkotuuletus.

NIV-hoidossa hengitystä avustetaan mekaanisesti hengityslaitteella ilman, että hengitysteihin kajottaisiin intubaatiolla (henkitorveen asetettavalla hengitysputkella) tai henkitorviavanteella (trakeostooma). 

NIV-hoitoa käytetään silloin, kun henkilön oma hengitys (keuhkotuuletus) ei riitä. NIV-hengityksen tukeen ei yleensä liitetä happilisän antamista, vaan laite käyttää huoneilmaa. 

Pitkäaikaisen tai pysyvän hengitysvajeen yhteydessä, esimerkiksi joidenkin etenevien lihassairauksien kohdalla, NIV voi olla käytössä vuosikymmeniä, aluksi esimerkiksi öisin ja vähitellen enenevästi myös päiväsaikaan. Kuten invasiivisella eli henkitorviavanteen kautta toteutettavalla hengitystukihoidolla, NIVillä on monia elämänlaatua kohentavia seurauksia: se vähentää hengitysvajeesta johtuvia oireita ja esimerkiksi infektioherkkyyttä. Arjen jaksaminen kohenee.

Käytännössä NIV-hoito toteutetaan hengityslaitteella, joka on yhdistetty nenä- tai kasvomaskiin (naamariin) tai joskus ns. suukappaleeseen. Niiden kautta ilma pääsee hengitysteihin.

NIV-hoitoa toteutetaan positiivisella paineventilaatiolla, jossa yhdistyvät sisäänhengityksen avustaminen positiivisella paineella ja pieni positiivinen uloshengityksen loppuilmatiepaine.  NIV-laite tukee siis sekä sisään- että uloshengitystä parantaen keuhkotuuletusta. Suomessa non-invasiivisesta hengityslaitehoidosta on käytetty myös ilmaisuja kaksoispaineventilaatiohoito (2PV-hoito) ja BIPAP-hoito.

NIV-laitteita ei pidä sekoittaa esimerkiksi uniapnean hoidossa käytettäviin CPAP-laitteisiin. CPAP tarkoittaa jatkuvaa ylipainehengityshoitoa, jossa kevyt ylipaine pitää hengitystiet auki (ilman paineen vaihtelua). Ylipaineen avulla ilma pääsee kulkemaan keuhkoihin. CPAP-laite ei avusta hengitystä.

Aiheet

Lisää luettavaa

Millaista on käyttää päivällä hengityskonetta suukappaleen kanssa?

Kun hengityslaitteen tarve lisääntyy yöllisestä käytöstä päivän puolelle, joskus myös suukappale eli ns. pilli saattaa toimia ilman kuljetusväylänä keuhkoihin. Tutustu ...

Lompakkoon mahtuva riskitietokortti

Yhdistys on hankkinut riskitietokortteja hiilidioksidiosapaineen mittaamisen tärkeydestä päivystystyyppisissä tilanteissa lihassairaita, elämää ylläpitävää hengityslaitetta käyttäviä jäseniä varten. Kortissa on teksti ”Hengitysvajaukseni ...

Hengityslaitteen varassa eläviä henkilöitä tulee eri suunnista

Vammaissosiaalityössä kohdataan uuden vammaisaplvelulain myötä eri taustoista tulevia, uuden lain hengityslaitteen varassa eläviksi henkilöiksi määriteltäviä henkilöitä. Se, mistä suunnasta henkilö ...

Lääkäreille suunnattu suositus elämää ylläpitävän hengityslaitehodon varassa elävän henkilön aseman toteamisesta 2025

Lääkärilehti on julkaissut yliopistollisten keskussairaaloiden hengitystukihoidon asiantuntijoiden kirjoittaman kansallisen suosituksen siitä, miten hengityslaitteen varassa elävän henkilön asema tulevaisuudessa todettaisiin. Suosituksella ...

Skip to content