Mikä on hoitotahto? Mitä se sisältää? Kuka sen tekee? Entä mikä on hoivatahto?
Hoitotahdolla ilmaistaan oma tahto tulevasta hoidosta ennakkoon siltä varalta, ettei myöhemmin sairauden tai muun syyn vuoksi pysty ilmaisemaan sitä. Meillä jokaisella on oikeus päättää millaista hoitoa emme halua, ja oikeus kieltäytyä lääkkeistä tai muista hoidoista. Hoitotahtoon onkin hyvä rajata ne lääketieteelliset hoidot, mitä ei halua tehtävän. Myös lääkäri voi rajata jonkun tietyn hoidon pois käytöstä, jos sen ei katsota parantavan mitään, se ei tuo henkilöä ennalleen tai ei olennaisesti paranna vointia. Esimerkiksi pidempään jatkuneessa tajuttomuustilanteessa lääkäri voi määrätä elvytyskiellon katsoen, ettei henkilö enää toivu tai palaa ennalleen elvytyksestä huolimatta.
Hoitotahtoon liittyviä kysymyksiä on hyvä pohtia ja kirjata ajoissa, ei vasta sitten, kun omista näkemyksistä kertominen olisi vaikeaa. Hoitotahtoa voi myös tarvittaessa päivittää, ja se on hyvä tarkistaa ainakin vuosittain.
Hoitotahto on vapaamuotoinen asiakirja ja jokainen voi tehdä sen itse.
Hoitotahdon rinnalle voi myös tehdä toisen asiakirjan, hoivatahdon.
Kun hoitotahdossa otetaan kantaa lääketieteellisiin asioihin, hoivatahdossa keskitytään arjen yksityiskohtiin. Nämä kaksi – hoitotahto ja hoivatahto – on hyvä erottaa toisistaan, mutta kumpikin on elämänlaadullisesti tärkeitä. Hoivatahdolla voi kertoa itselle hyvästä arjesta ja siihen liittyvistä toiveista. Sen on tarkoitus kertoa, miten haluaa elää vaikkei pystyisi siitä itse enää kertomaan. Hoivatahtoon voi kirjata esimerkiksi kenen haluaa avustavan/hoitavan itseään ja kenen ei, mitkä tavarat ovat tärkeitä, mitä vaatteita haluaa käyttää, mitä syödä ja juoda, mitä musiikkia, radiokanavaa tai podcasteja kuunnella ja mitä televisio-ohjelmia tai elokuvia katsella, kuinka haluaa ulkonäöstään huolehdittavan, tai mikäli on uskontoon liittyviä toiveita. Toiveet voivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia.
Kumpikin asiakirja on syytä käsitellä ja käydä läpi myös läheisten kanssa, ettei tule yllätyksiä, ja jotta he tietävät, mistä tiedot löytyvät ja voivat tarvittaessa välittää ne hoitavalle taholle. Terveydenhuollossa lähiomaisen ei tarvitse tarkoittaa perhettä, vaan hän voi olla ystävä, naapuri tai muu sinulle tärkeä henkilö.
Hoitotahdon ja myös hoivatahdon voi tehdä suoraan Omakantaan, jolloin terveydenhuollon ammattilaiset näkevät sen tiedoistasi, mutta yhtä hyvin voi tehdä tulostettavan version. Apua hoitotahdon tekemiseen voi saada myös esimerkiksi omalta terveysasemalta.
Molempiin asiakirjoihin on hyvä laittaa päiväys ja tulostettavaan versioon myös kaksi allekirjoittajan nimen todistajaa, jotka voivat lisäksi tarvittaessa vakuuttaa allekirjoittajan olevan sillä hetkellä täysissä hengen ja ruumiin voimissa. Päiväyksestä voidaan nimittäin yrittää päätellä, onko hoitotahto tehty sairauden alkuvaiheessa vai silloin, kun henkilö on vaikkapa ollut jo vahvojen lääkkeiden vaikutuksen alaisena.
Lisätietoja hoito- ja hoivatahdon tekemisestä löytyy esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: https://thl.fi/aiheet/ikaantyminen/elaman-loppuvaiheen-hoito/hoitotahto