Miten trakeostoomasta huolehditaan  

Trakeostoomasta eli henkitorviavanteesta huolehtiminen on yksi tärkeimpiä asioita hengityslaitteen varassa elävän henkilön hyvinvoinnin kannalta. Siihen on laadittu suosituksia ja lisäksi jokaisella trakeostooman omaajalla on siitä tärkeää kokemustietoa. Tässä artikkelissa käydään läpi trakeostoomasta huolehtimista.

Voit tutustua trakeostoomasta huolehtimiseen aluksi oheisen videon avulla. Videolla valmistellaan ja toteutetaan ns. kuffittoman kanyylin vaihto. 

Trakeostoomakanyyleja on erilaisia aina kertakäyttöisistä vanhoihin hopeisiin, yksilöllisesti valmistettuihin ja kuffillisiin. Eri kanyylien kanssa toimitaan eri tavoin ja niitä myös puhdistetaan eri tavoin, mutta esimerkiksi huolellinen hygienia on aina tarpeen.  Hengityslaitetta trakeostooman kautta käyttävän henkilön työntekijät avustavat trakeostoomakanyylien ja trakeostooman kunnossa pitämisessä.

Lue suosituksia ja kokemustietoa

Hoitotyön tutkimussäätiö HOTUS on laatinut suosituksia trakeostomiakanyylin ja trakeostooman päivittäisestä hoidosta (suositukset HOTUS-sivustolla). Suositukset on laadittu tutkimusnäytön ja asiantuntijaryhmän pitkäaikaisen kokemuksen perusteella. Suositukset on alla esitelty valtaosin suorina lainauksina alkuperäisestä HOTUS-suosituksen tiivistelmästä (pdf). Joissakin kohdissa suositustekstiä on sisältöä muuttamatta hiukan muokattu.

Koska HOTUS-suositukset on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, ne sisältävät paljon sairaalaympäristöön liittyvää ohjeistusta, joka ei sellaisenaan välttämättä sovellu kotona elämää ylläpitävää hengityslaitetta trakeostooman kautta käyttävälle. Niinpä mukaan on poimittu niitä HOTUS-suosituksia, joista voi olla hyötyä kotioloissa hengityslaitteen varassa elävän henkilön trakeostostoomasta huolehtimisessa. Niiden tuntemisesta voi olla hyötyä jokaiselle, niin trakeostoman itse omaavalle, hänen läheisilleen kuin hänen kanssaan työskenteleville.

Suosituksia on täydennetty hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden kokemustiedolla sekä valokuvilla.

Neuvoja trakeostoomasta huolehtimiseen

Trakeostoomasta huolehtiminen on aina yksilöllisestä tilanteesta riippuvaista. Trakeostooman käsittelyyn liittyykin runsaasti kokemusasiantuntijuutta. Hengityslaitteen käyttäjä ja usein myös hänen läheisensä osaavat yleensä parhaiten opastaa ja antaa palautetta siitä, miten hänen trakeostoomansa kohdalla on paras menetellä.

Mukana onkin myös trakeostooman omaajien yksilöllisiä kokemuksia ja havaintoja, sekä heidän kommenttejaan HOTUS-suosituksiin. Suosituksia ei pidä noudattaa vastoin hengityslaitteen käyttäjän tahtoa, sillä jokaisella on itsemääräämisoikeus. Hengityslaitteen käyttäjä päättää oman kokemuksensa ja havaintojensa perusteella mikä on hänen yksilöllisessä tilanteessaan hänelle parhaiten sopiva tapa huolehtia trakeostoomasta.

Trakeostoomasta huolehtimiseen valmistautuminen

Vältä trakeostooma-alueen ja trakeostomiakanyylin turhaa koskettelua kaikissa tilanteissa. Noudata alla kuvattua, tulehtumisia ehkäisevää työjärjestystä trakeostoomasta huolehtimisessa, sillä trakeostooma-alue saattaa infektoitua helposti.  

Käsien ollessa näkyvästi likaiset, pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa ne hyvin. 

  1. Varaa kaikki hoitovälineet valmiiksi (pakkauksissaan) ennen varsinaisen toimenpiteiden aloittamista. HUOM kanyylityypistä ja -merkistä sekä yksilöllisesti hyväksi todetuista toimintatavoista riippuen vaihdossa tarvittavat tarvikkeet vaihtelevat. Esimerkiksi kuffillisen kanyylin kanssa tarvikkeet poikkeavat alla olevassa kuvassa näkyvistä.  
  2. Desinfioi kädet ennen toimenpiteiden aloittamista ja pue tehdaspuhtaat käsineet. 
  3. Noudata aseptista eli infektioita välttävää työjärjestystä trakeostooma-alueesta huolehtimisessa. Aseptinen työjärjestys tarkoittaa, että trakeostoomaa käsitellään aina desinfioiduin käsin ja puhtaat suojakäsineet kädessä.  
  4. Likaisten sidosten poistamisen ja trakeostooma-alueen puhdistamisen jälkeen kädet desinfioidaan uudelleen ja vaihdetaan puhtaat suojakäsineet ennen puhtaiden haavasidosten laittoa
  5. Käytä tarvittaessa silmäsuojusta, suojaesiliinaa ja suu-nenäsuojusta roiskevaaran takia – tämä on kotioloissa tarpeen erityisesti silloin, jos on tartuntavaara. Suojakäsineitä on syytä käyttää aina. 

Tärkeintä on, että toimenpiteissä käytetään aina puhtaita hanskoja, toteavat hengityslaitteen käyttäjät.

"Kotioloissa käsidesin ylenpalttinen käyttö voi myös kuivattaa ihoa. Käsiin saattaa silloin tulla ihorikkoa, joka voi olla riski ja hankaloittaa hanskojen käyttöä."

”Henkitorviavanteen lähelle ei mennä muulla kuin puhtaalla hanskalla eikä mitään muuta saa silloin koskea.”

Trakeostoomaa ympäröivän ihon tarkkailu ja siitä huolehtiminen

Tarkista trakostooman omaajan kanssa säännöllisesti, mielellään kerran vuorokaudessa ja aina, kun hengityslaitteen käyttäjä itse huomaa tarvetta, trakeostoomaa ympäröivä iho ja sidokset mahdollisten varhaisten infektioiden ja ihon vaurioitumisen havaitsemiseksi. Ole erityisen tarkka, jos alueella on esiintynyt kipua, punoitusta tai muita ihoärsytyksen oireita.

  • Tarkkaile ihon ärsytyksen, punoituksen ja infektion merkkejä sekä kipua ja oireiden voimakkuutta samalla, kun puhdistat trakeostooma-aluetta. Hengityslaitteen käyttäjän omat havainnot ovat tässä tärkeitä. 
  • Trakeostooman omaaja voi saada painehaavan, jos trakeostomiakanyylin siivekkeet tai aukkoa suojaava taitos painavat ihoa. Myös hengityslaitteiden letkut voivat vääntää trakeostomiakanyyliä siten, että kaulan ihoon kohdistuu liiallista painetta.

Huolehdi siitä, että trakeostoomaa ympäröivä iho, sidokset, kiinnitysnauha (”kaulapanta”) ja kaulan iho pysyvät kuivina, sillä trakeostooma-alueen puhtaus ja ihon kuivana pysyminen saattavat ehkäistä haava- tai ihoinfektioita. 

  • Huolehdi, että trakeostooma-alue on mahdollisimman kuiva ja puhdas.
  • Vaihda kostuneet sidokset kuiviin, etteivät aukon reunat ja trakeostoomaa ympäröivä iho vahingoitu liiasta kosteudesta.

Puhdista trakeostooma-alue päivittäin keittosuolaliuoksella, sillä trakeostooma-alueelle saattaa kertyä herkästi eritteitä.  

Joidenkin hengityslaitteen käyttäjien mukaan päivittäinen puhdistus (kun alue ei ole likainen) saattaa kuitenkin ärsyttää ihoa ja joillekin se aiheuttaa liman erityksen lisääntymistä. Tällöin kannattaa harventaa puhdistusväliä, ja tehdä se esimerkiksi vain, kun trakeostooma-alue on märkä tai likainen. Voi olla, että puhdistus kannattaa tehdä ilman keittosuolaliuosta tai jonkin toisen puhdistusnesteen avulla. 

  • Puhdista trakeostooma-alue ja poista mahdollinen kuivunut erite veteen tai keittosuolaliuokseen kostutetulla harsotaitoksella tai pumpulitikulla. Vaihda jokaiseen pyyhkäisyyn uusi taitos. HOTUS-asiantuntijaryhmä toteaa, että Suomen olosuhteissa terveen, parantuneen ja infektoitumattoman trakeostooma-alueen voi puhdistaa puhtaalla hanavedellä. 
  • Kuivien eritteiden irrottamiseen voidaan käyttää myös laimennettua, apteekista saatavaa vetyperoksidiliuosta, joka on huuhdeltava huolellisesti pois iholta keittosuolaliuoksella, sillä se voi ärsyttää ihoa. 

Vetyperoksidi ei yleensä ole ollut käytössä pitkään hengityslaitetta käyttäneillä. 

  • Trakeostooma-alueen ihon suojana voidaan käyttää suojavoiteita tai suojakalvon muodostavaa haavasidosnestettä sidoksen alla hiertyneen ihon suojana. On kuitenkin oltava varovainen, jotta voiteita ei joudu trakeostooma-alueelta hengitysteihin. 

Hengityslaitteen käyttäjien mukaan kannattaa valita voide, joka ei valu eikä tuoksu. 

  • Pese kaulan iho trakeostooma-alueen ulkopuolelta saippualla ja vedellä. Kuivaa iho taputellen välttäen hankausta. Vältä veden joutumista trakeostoomaan.

Kitkaa vähentävä ja hydrofobinen aine (huulirasva) trakeostomiakanyylin kiinnitysnauhan alla saattaa vähentää ihorikkojen syntymistä tai pahentumista ainakin lapsipotilailla.  

Hengityslaitteen käyttäjät suosittelevat rasvaa, joka ei valu eikä tuoksu.

  • Kitkaa vähentäviä ihonsuojatuotteita on muitakin, esimerkiksi valkovaseliini.
  • Huomioi huulirasvan käytössä sen puhtaana pysyminen. 

Käytä trakeostomiakanyylin juurella kosteutta sitovaa valmissidosta, eritettä siirtävää vaahtosidosta tai ihonsuojasidosta, sillä 

  • kosteutta sitovan valmissidoksen tai eritettä siirtävän vaahtosidoksen käyttö harsotaitoksen sijaan ilmeisesti vähentää painehaavariskiä 
  • käytettäessä ihonsuojasidosta trakeostomiakanyylin juurella trakeostooma-alueen ihon kunto lienee parempi kuin harsotaitosta käytettäessä 
  • kosteutta sitovan valmissidoksen käyttö harsotaitoksen sijaan trakeostomiakanyylin juurella ilmeisesti vähentää riskiä trakeostooma-alueen infektioiden syntymiselle 

Harsotaitosta käytettäessä käytä trakeostomiakanyylin juurella valmiiksi leikattua harsotaitosta, sillä itse leikattu harsotaitos voi rispaantua ja irtopartikkeleita voi joutua hengitysteihin. 

Moni hengityslaitteen käyttäjä käyttää joko steriiliä kuitukangastaitosta tai tehdaspuhdasta kuitukangastaitosta.

”Kannattaa valita materiaali oman ihon reagoinnin, kaulan asennon ja materiaalin hyvän paikallaan pysymisen perusteella.”

Vaihda trakeostomiakanyylin juuren sidos, kun se on kostunut ja muutoinkin säännöllisesti trakeostooman hoidon yhteydessä. 

Hengityslaitteen käyttäjät toteavat, että myös likaantunut taitos pitää vaihtaa. 

”Taitos on vaihdettava aina kun hengityslaitteen käyttäjä tuntee vaihtotarpeen.”

Trakeostomiakanyylin kiinnittäminen

  • Kiinnitä trakeostomiakanyyli kaulan ympäri pehmustetulla ja leveähköllä kiinnitysnauhalla (”kaulapannalla”), ja tarkista nauhan oikea kireys (1–2 sormea mahtuu ihon ja nauhan väliin) sillä liian tiukka tai löysä nauha tuottaa ongelmia.
    • trakeostomiakanyylin kiinnittäminen pehmustetulla leveähköllä kiinnitysnauhalla puuvillanauhan sijaan saattaa vähentää kiinnitysnauhaan tai trakeostomiakanyyliin liittyviä ihorikkoumia  
  • Käytä trakeostomiakanyylin kiinnityksessä mieluummin pehmeitä tarranauhoja, koska 
    • puuvillanauhat ovat kapeampia ja kovempia kuin tarranauhat 
    • kapea puuvillanauha voi lisätä ihoärsytyksen ja ihorikkouman riskiä
  • Vaihda kiinnitysnauha, kun se on näkyvästi likaantunut tai menettänyt tehonsa (kostunut tai löystynyt). 
  • Tarkista kiinnitysnauhan alla oleva kaulan iho säännöllisesti. 
  • Huolehdi, että trakeostomiakanyyli pysyy anatomisesti oikeassa asennossa, sillä oikealla sijaintikulmalla voidaan ehkäistä kanyylin ahtautuminen ja henkitorven limakalvovaurioiden syntyminen.
  • Kanyylin paikoillaan pysyminen voi auttaa myös trakeostoomaa ympäröivän ihon ärtymisen ja painehaavojen ehkäisyssä. 

”Tarra ei saa koskettaa ihoa eli tarra on kiinnitettävä tarkasti vastinosansa keskelle, jotta se ei raavi ja riko ihoa. Tarra ei myöskään pidä, jos sitä ei kiinnitä huolellisesti.”

”Kaulapannan sopivalla kireydellä on tarkoitus huolehtia siitä, ettei kanyyli irtoa.”

”Lyhyempi kanyyli voi tarvita kireämmän kaulapannan kiinnityksen kuin pidempi kanyyli.”

Pään asento

Huolehdi, että pään asento on neutraali, sillä 

  • liiallinen pään ojentuminen tai kumartuminen voi lisätä trakeostomiakanyylin painevaikutusta kaulan ihoon
  • kiinnitysnauhan kireys voi olla eri erilaisissa asennoissa 

Hengityslaitteen käyttäjät ovat huomanneet, että nauha (kaulapanta) voi kiristää makuuasennossa, vaikka se olisi sopiva istualtaan. Nauhan kireys kannattaakin tarkistaa vuoteeseen mentäessä. 

Lähteet

HOTUS-hoitosuositus: Trakeostomoidun potilaan trakeostomiakanyylin ja trakeostooman päivittäinen hoito https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2023/11/hoitosuositus-trake-web-ii.pdf 

Hengityslaitteen käyttäjien kommentit kyseisistä suosituksista 

Aiheet

Lisää luettavaa

Webinaarin Hengityslaitevaraisten siirtymä vammaispalvelulain nojalla järjestettäviin palveluihin 22.10.2024 diat ja tallenne

Yhdistyksemme järjesti hengityslaitteen varassa eläville ja heidän läheisilleen webinaarin hengityshalvausstatuksen omaajien ja muiden hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden siirtymästä vammaispalvelulain nojalla ...

THL:n vammaispalvelukäsikirjassa nyt myös ruotsinkielistä tietoa

THL:n vammaispalvelukäsikirjaan on tullut ruotsinkielistä tietoa elämää ylläpitävää hengityskonetta käyttävien ihmisten tulevista palveluista. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa palveluita käsitellään ...

Hengityshalvausstatuksen omaajien siirtymää 30.10.2024 käsittelleen webinaarin diat ja tallenne

Hengitystuki ry järjesti hyvinvointialueiden sosiaalihuollolle ja erityisesti vammaispalveluille hengityshalvausstatuksen omaajien vammaispalveluihin siirtymää käsittelevän webinaarin lokakuun 2024 lopulla. Webinaarissa esiteltiin yhdistyksemme ...

Uusi opas hengityshalvausstatuksen omaajille

Hengitystuki ry on julkaissut uuden oppaan hengityshalvausstatuksen omaajille vammaispalvelulain nojalla järjestettäviin palveluihin siirtymisen suunnittelun ja valmistautumisen tueksi. Opas ”Kohti hengityslaitteen ...

Skip to content