Hengitystuki ry

kasa rokoteruiskuja

Pneumokokkirokotteet

Pneumokokkirokotuksesta on hyötyä

Pitkäaikainen keuhkosairaus on iästä riippumatta riski pneumokokkibakteerin aiheuttamille vakaville infektioille. Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume ja verenmyrkytys vaarantavat vuosittain monen hengen. Pneumokokkiin on influenssarokotteen tapaan olemassa rokote.

Pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi ylähengitystieinfektion, aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen eli sepsiksen. Rokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia noin 75 prosenttia.

Elimistö kehittää rokotuksen jälkeen vasta-aineita pneumokokkibakteereille muutamassa päivässä. Muutamassa viikossa rokotussuoja on täydessä vahvuudessa. Rokotus otetaan vain kerran ja sen tehon on katsottu säilyvän koko loppuelämän ajan.

Pneumokokilla ei ole erityistä epidemialle altista ajankohtaa, joten rokotteen voi ottaa iästä ja vuodenajasta riippumatta. Pneumokokin sairastaminen ei anna suojaa bakteerilta. Jo kerran bakteerin aiheuttaman sairauden kokeneenkin kannattaa ottaa rokote.

Pneumokokkirokotteet eivät vielä ole osa valtakunnallista rokotusohjelmaa aikuisten osalta, mutta esimerkiksi Hengitysliitto on sitä vaatinut.

Toimi näin, jos haluat rokotteen: 

  • Pyydä hoitavalta lääkäriltä resepti rokotteeseen.
  • Nouda lääke apteekista.
  • Varaa terveyskeskuksesta aika rokottamiselle.

Rokotteita on tarjolla useita ja niiden hinta vaihtelee

Omakustanteisesti Suomessa on käytössä useita eri pneumokokkirokotetta, joista osa on konjugaattirokotteita  (PCV13, PCV15 ja PCV20) ja yksi polysakkaridirokote (PPV23). Rokotteet eroavat toisistaan immunologisesti ja suojaa-antavien alatyyppien määrän osalta. Numero rokotteen nimessä kertoo, kuinka monelle eri pneumokokkibakteerin alatyypille rokote antaa suojaa.

Pneumokokkikonjugaattirokotteet ovat yleisimmin käytettyjä pneumokokkirokotteita. Ne suojaavat 10-20 pneumokokkibakteerin alatyypiltä rokotteesta riippuen ja synnyttävät sen lisäksi immunologisen muistin näitä alatyyppejä vastaan. Konjugaattirokotteet suojaavat myös limakalvoja ja nenänielua pneumokokkikantajuudelta. Uusimmat konjugaattirokotteet (PCV15 ja PCV20) ovat tulleet Suomessa markkinoille keväällä 2022. Toisessa on suoja viidelletoista eri pneumokokkibakteerin alatyypille ja toisessa kahdellekymmenelle.

Pneumokokkipolysakkaridirokote antaa suojaa kahtakymmentäkolmea yleisintä pneumokokin serotyyppiä vastaan, mutta ei kehitä immunologista muistia. Rokotteen suojateho säilyy noin viisi vuotta. Polysakkaridirokote voidaan antaa harkinnan mukaan konjugaattirokotteen tehosteena, mikäli henkilöllä on erityisen suuri riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin.

Pneumokokkirokotteen eli kansankielellä keuhkokuumerokotteen valintaan vaikuttaa rokotettavan ikä ja perussairaudet sekä rokotteen hinta.

Lähteinä käytetty: THL https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet; Rokotepalvelu https://rokotepalvelu.fi/rokotteet/pneumokokkirokote/#4; Hengitysliiton kotisivut https://www.hengitysliitto.fi/hengitys-sairaudet/laakitys-ja-apuvalineet/rokotukset/pneumokokkirokotus-2/;

Aiheet

Lisää luettavaa

Mitä on invasiivinen hengitystukihoito?

Elämää ylläpitävä, invasiivinen hengitystukihoito tarkoittaa henkitorviavanteen kautta ja ympärivuorokautisesti toteutettavaa hengityksen avustamista hengityslaitteella. Hengityslaite ”tuulettaa” keuhkoja puhaltamalla ilmaa hengitysteihin (sisäänhengitys) ja antamalla ...

Mikä on NIV eli non-invasiivinen hengitystukihoito?

NIV tulee sanoista non-invasiivinen ventilaatio eli kajoamaton hengitystuki. Ventilaatio tarkoittaa ilman kuljetusta keuhkoihin ja niistä ulos. Suomeksi ventilaatio käännetään sanalla keuhkotuuletus. NIV-hoidossa hengitystä ...

Keitä tarkoitamme elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjillä?

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjiksi on yhdistyksessä hahmotettu jonkin perussairauden tai vamman omaavat henkilöt, joiden tilanne Elämää ylläpitävää hengitystukea näille ihmisille ...

Videoita ja esityksiä

Videoita sekä seminaariesityksiä ja luentoja vuosien varrelta yhdistyksen järjestämistä tilaisuuksista. Osa materiaalista on vain englanniksi, ja saavutettavuudessa on puutteita. Videot ...

Skip to content