Tietoa päivystykselle ja sairaalaan

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä saattaa äkillisessä tilanteessa päätyä terveydenhuollossa sellaiseen paikkaan, jossa hengitystukihoidon tuntemus on rajallista. Mikäli hengtystuen tarve perustuu esimerkiksi lihassairauteen eikä keuhkosairauteen, näissä tilanteissa on tärkeä kertoa hiilidioksiditason mittaamisen merkityksestä.

On tärkeä ymmärtää, että ALSia tai muita lihassairauksia sairastavien kohdalla keuhko-ongelma on (neurologisen häiriön pohjalta syntynyt) ventilaatio- eli keuhkojen tuuletusongelma. Rintakehän ja keuhkojen liike ei ole riittävää, jotta hengityksen pumpputoiminta toimisi. Ilma ei liiku riittävästi, minkä seurauksena on hiilidioksidin kertyminen keuhkoihin eikä happivajaus. Antamalla lisähappea ei ongelmaa saada korjattua.

Lisähapen antaminen voi olla vaarallista. Tarvitaan uloshengitetyn ilman tai verikaasujen hiilidioksiditason mittaus ja ventilaatiotukea hengityskoneella.

Mikäli tilanne on sellainen, jossa hengityslaitteen käyttäjä ei itse pysty kommunikoimaan, on olennaista, että mukana olla tietoa tilanteesta.

Oheinen lomake täytettynä antaa kulloisellekin hoitavalle taholle niitä tietoja, joita se tarvitsee. Tulosta ja täytä, ja pidä aina mukanasi!

Lomake on Word-tiedosto, jonka voit täyttää tietokoneella. Jos tiedosto ei aukea tai kaipaat sen kanssa muuta apua, ole yhteydessä yhdistykseen.

Lisää luettavaa

Pneumokokkirokotteet

Pneumokokkirokotuksesta on hyötyä Pitkäaikainen keuhkosairaus on iästä riippumatta riski pneumokokkibakteerin aiheuttamille vakaville infektioille. Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume ja verenmyrkytys vaarantavat vuosittain monen hengen. Pneumokokkiin on influenssarokotteen

Lue lisää »

Erillissopimus

Muutamalla hengityshalvausstatuksen omaavalla henkilöllä maassamme on ns. erillissopimus. Erillissopimuksessa statuksen omaava on solminut sairaanhoitopiirin kanssa erillisen sopimuksen, jonka perusteella hän itse toimii työnantajana työntekijäringin jäsenille.

Lue lisää »

Imeminen

Miten usein? Imemistarve on hyvin yksilöllinen asia. Kuitenkin voidaan usein vähentää imemistä oikealla tekniikalla. Kuinka usein tulisi imeä määräytyy suoraan tarpeesta. Imeminen tulisi suorittaa mikäli eritteet

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content