Hengitystuki ry

Tietoa päivystykselle ja sairaalaan

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä saattaa äkillisessä tilanteessa päätyä terveydenhuollossa sellaiseen paikkaan, jossa hengitystukihoidon tuntemus on rajallista. Mikäli hengtystuen tarve perustuu esimerkiksi lihassairauteen eikä keuhkosairauteen, näissä tilanteissa on tärkeä kertoa hiilidioksiditason mittaamisen merkityksestä.

On tärkeä ymmärtää, että ALSia tai muita lihassairauksia sairastavien kohdalla keuhko-ongelma on (neurologisen häiriön pohjalta syntynyt) ventilaatio- eli keuhkojen tuuletusongelma. Rintakehän ja keuhkojen liike ei ole riittävää, jotta hengityksen pumpputoiminta toimisi. Ilma ei liiku riittävästi, minkä seurauksena on hiilidioksidin kertyminen keuhkoihin eikä happivajaus. Antamalla lisähappea ei ongelmaa saada korjattua.

Lisähapen antaminen voi olla vaarallista. Tarvitaan uloshengitetyn ilman tai verikaasujen hiilidioksiditason mittaus ja ventilaatiotukea hengityskoneella.

Mikäli tilanne on sellainen, jossa hengityslaitteen käyttäjä ei itse pysty kommunikoimaan, on olennaista, että mukana olla tietoa tilanteesta.

Oheinen lomake täytettynä antaa kulloisellekin hoitavalle taholle niitä tietoja, joita se tarvitsee. Tulosta ja täytä, ja pidä aina mukanasi!

Lomake on Word-tiedosto, jonka voit täyttää tietokoneella. Jos tiedosto ei aukea tai kaipaat sen kanssa muuta apua, ole yhteydessä yhdistykseen.

Lisää luettavaa

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Harjoitelkaa akuuttitilanteiden varalle

Milloin olet viimeksi harjoitellut työntekijöittesi kanssa letkun irtoamista tai hengityskoneen rikkoutumista? Monilla työpaikoilla tehdään poistumisharjoituksia tulipalon varalta ja lentohenkilökunta tekee hätälaskuharjoituksia monta kertaa vuodessa. Samoin

Lue lisää »

Vammaispalvelulain uudistuksen väliaikatietoja

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla oleva vammaispalvelulain uudistus koskee myös hengityshalvausstatuksen omaajia, sillä uudistuksen yhteydessä on tarkoitus poistaa hengityshalvausstatus lainsäädännöstä. Uuden vammaispalvelulain myötä nykyisten hengityshalvausstatuksen omaajien

Lue lisää »

Imeminen

Miten usein? Imemistarve on hyvin yksilöllinen asia. Kuitenkin voidaan usein vähentää imemistä oikealla tekniikalla. Kuinka usein tulisi imeä määräytyy suoraan tarpeesta. Imeminen tulisi suorittaa mikäli eritteet

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content