Ajankohtaisia uutisia:

Vammaispalvelulain toinen käsittely eduskunnan täysistunnossa perjantaina 24.2.

Eduskunnan pyöreä täysistuntosali kuvattuna yläpuolelta

Vammaispalvelulaki kävi myöhään tiistaina 21.2. läpi ensimmäisen täysistuntokäsittelyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) esitteli lyhyesti valiokunnan mietinnön lakiesityksestä. Hän totesi, että valiokunta oli tehnyt mietinnössä poikkeuksellisen paljon muutoksia lakiesitykseen, osin perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta. ”Tällaisina merkittävimpinä muutoksina valiokunta ehdottaa erityisesti subjektiivisia oikeuksia koskevien säännösten täsmentämistä ja selkeyttämistä, ikääntymisrajauksen poistamista ja hengityshalvauspotilaiden aseman säilyttämistä lähtökohtaisesti ennallaan”, Lohi totesi.

Lakihanke koettiin valiokunnassa poikkeuksellisen tärkeäksi, Lohi kertoi, pyritäänhän sillä toteuttamaan nykyistä paremmin YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta. ”Tässä mielessä pidän erittäin arvokkaana, että kaikilta osin valiokunta kykeni yksimieliseen päätöksentekoon”.

Täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä lyhyen puheenvuoron pitivät myös kansanedustajat Veronika Rehn-Kivi (r), Mikko Kinnunen (kesk), Mats Löfström (r), Paula Risikko (kok) ja Minna Reijonen (ps).

Rehn-Kivi korosti, että ”lainsäädännön tavoitteiden saavuttaminen riippuu viime kädessä käytännön toteutuksesta hyvinvointialueilla ja siitä, miten hyvin tieto tavoittaa kaikkia asianosaisia ja miten byrokratiaa vähennetään muutenkin haasteiden keskellä olevien yksilöiden ja perheiden elämässä.”

Kinnunen puolestaan huomautti, että ”uudistus ei välttämättä tule kerralla täydellisen valmiiksi. Lakiin pitää tehdä tarvittaessa korjaussarjoja. Näin on usein laajojen pakettien kohdalla. Tartutaan jatkossa selkeästi näihin epäkohtiin, kun tilannetta arvioidaan.”

Paula Risikko nosti esiin erilaisia huolenaiheita mietinnöstä. Yksi niistä koski lain kustannusten kasvua, kun ikääntymisrajoitus poistettiin. Hän näki mietinnössä useita pieniä epäjohdonmukaisuuksia, kuten uuden työtoimintapykälän kirjoitusasu, jossa viitataan ainoastaan kehitysvammaisiin.

Myös Minna Reijonen totesi, että tarkennettavaa ja parannettavaa jää.

Vammaispalvelulain toinen eli viimeinen täysistuntokäsittely on perjantaina 24.2. klo 13 alkavassa täysistunnossa. Esityslistalla se on vasta yhdeksäntenä kohtana, ja aiemmin täysistunnossa on esimerkiksi varattu tunti Ukrainaa koskevalle ajankohtaiskeskustelulle. Täysistuntoa voi seurata verkkolähetyksenä eduskunnan kotisivuilta https://www.eduskunta.fi/FI/Sivut/default.aspx

Lisää uutisia:

Etäjuttutuokio 11.10. klo 16

Seuraava etäjuttutuokio järjestetään keskiviikkona 11.10. klo 16-17.30. Tule keskustelemaan vammaispalvelulakiuudistuksen uusimmista käänteistä. Voit purkaa tuntojasi, jakaa harmituksen ja kuulla muiden mietteet aiheesta. Juttutuokiot ovat suunnattu

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content