Hengityshalvauspotilaiden aseman muutoksesta:

Vammaispalvelulain uudistus etenee sote-uudistuksen myötä

Eduskunta äänestää sote-uudistuksesta juhannusviikolla. Tulossa on sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon suuri muutos, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä tuleville hyvinvointialueille (Helsingin kaupunki tulee poikkeuksellisesti olemaan oma yksikkönsä).

Tavoitteena on, että hyvinvointialueet käynnistyisivät vuoden 2023 alusta. Valmisteluaikataulu on tiukka.

Sote-uudistuksen eteneminen vaikuttaa myös vammaispalvelulain uudistuksen aikatauluun. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan samaa tahtia.

Kevään aikana sosiaali- ja terveysministeriö on järjestänyt avoimia etäkuulemistilaisuuksia, joissa pohjana on käytetty Sipilän hallituksen antamaa rauennutta vammaispalvelululakiesitystä. Kesäkuun 8. ja 14. päivinä valmistelusta vastaavat virkamiehet esittelivät lyhyesti alustavia muutoksia ja päivityksiä pykäläluonnoksiin. Työ on kuitenkin vielä kesken.

Yhdistyksemme on kommentoinut pykäliä tuoden esiin elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien näkökulmaa suunnitelmiin ja on tiiviissä yhteistyössä ministeriön kanssa.

Vammaispalveluain valmistelutyön seuraava vaihe on loppusyksyllä, jolloin lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle. Silloin se saapuu myös yhdistyksellemme ruodittavaksi.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa vammaispalvelulain valmistelusta, ota yhteys kehittämispäällikköömme Ilka Haarniin, ilka.haarni@hengityslaitepotilaat.fi

Lisää aiheesta:

Kansanedustajille lähti kannanotto

Yhdistyksemme on lähettänyt eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmälle VAMYTille kannanoton hengityshalvauspotilaiden palvelujen siirtymisestä vammaispalvelulakiesityksessä. Kannanoton ovat allekirjoittaneet kanssamme myös Heta-liitto, Lihastautiliitto, Kynnys ry, Polioliitto sekä Selkäydinvammaiset Akson

Lue lisää »

Ylläpitokorvaukseen ehdolla siirtymäaika vuoteen 2030

Vammaispalvelulakiesitykseen tehdyt muokkaukset lausuntokierroksen jälkeen ovat parhaillaan lakien arviontineuvoston käsittelyssä. Sinne menneessä versiossa todetaan nykyisten hengityshalvausstatuksen omaajien ylläpitokorvauksen poistumisesta nyt uudella tavalla, eli yhdistyksemme ehdotus

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content