Millaista on matkustaa lentokoneella elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa? Mitä tällainen matkustaminen edellyttää? Siitä kertoo tässä artikkelissa hengitystuen käyttäjä ja Hengitystuki ry:n hallituksen jäsen Rita Järvinen.
Asiakirjat ja matkatavarat
Hengityslaitteen kanssa matkustaessasi otat tietysti mukaan tarvittavat matkustusasiakirjat: passi, matkaliput, henkilötodistus, vakuutukset, Kelan sairaanhoitokortti. Matkustusilmoitus kannattaa tehdä ulkoministeriöön. Muista myös rokotukset.
Jo matkan valmisteluvaiheessa on syytä koota kaikki tiedot mukaan lähtevistä välineistä ja laitteista (pituus, leveys, korkeus ja paino). Matkalla mukana on myös hyvä olla hengityskoneen, imulaitteen ja pyörätuolin ohjekirjat.
Tilanteet ja lentoyhtiöiden ohjeet kuitenkin muuttuvat nopeasti. Ne on syytä tarkistaa aina ennen matkalle lähtöä. Nämä ohjeet olen päivittänyt omalta kohdaltani helmikuussa 2024 lähtiessäni lomamatkalle Teneriffalle.
Matkatoimistot ja lentoyhtiöt vaativat hyvissä ajoin tiedot kaikista laitteista. Muista ottaa kaikista asiakirjoista ja tiedoista kopiot mukaasi. Käytäntö on opettanut, että jo kertaalleen ilmoitettuja tietoja kysytään lentokentällä useaan kertaan eri tilanteissa. Lääkärintodistus ja laitteiden koot on syytä olla mukana englanninkielisinä.
Lentoyhtiöiden ilmoittamat sallitut laitteiden koot ja muut tiedot eivät ole suuntaa antavia vaan edellytyksiä lennolle pääsyyn. Tee esimerkiksi sähköpyörätuolisi koepakkaus jo kotona niin tiedät tarkalleen, miten laitat sen kokoon vaatimusten mukaisesti.
Akkujen turvallinen pakkaaminen on olennaista. Finnair esimerkiksi ohjeistaa sivullaan, että akkuja tai paristoja kuljetettaessa pitää huolehtia siitä, etteivät akun tai pariston navat pääse kosketuksiin metallin tai muiden paristojen kanssa, mikä voisi aiheuttaa oikosulun. Sivulla kerrotaan, että paras tapa on säilyttää akut alkuperäisissä pakkauksissaan tai teippaamalla navat piiloon. Tarkista yksityiskohtaiset ohjeet aina lentoyhtiöltä.
Tarkista ennen matkaa mitkä matkatavarat täytyy ottaa lentokoneen matkustamoon ja mitkä menevät koneen ruumaan. Pakkaa tavarat niin, että tiedät tarkalleen mitä missäkin on ja että erityisesti matkustamoon mukaan otettavat tavarat ovat helposti otettavissa esiin, mikäli niitä tarvitaan.
Lentokoneen matkustamoon meneviä hoitolaitteita ja akkuja ei lasketa käsimatkatavaroihin. Lisäksi koneen ruumaan mukana oleville hoitotarvikkeille myönnetään yleensä yksi ylimääräinen matkalaukku, josta ei peritä maksua.
Huomioitavia asioita
Mieti millä lentoyhtiöllä matkustat? Eri lentoyhtiöillä on erilaisia ohjeita erilaisten apuvälineiden saamiseksi matkalle mukaan. Esimerkiksi Finnairilla on MEDIF-lomake, jonka täyttää sekä matkustaja että hoitava lääkäri. Norwegian taas ei vaadi erillistä lentolupalomaketta täytettäväksi. Lääkärintodistus ja tiedot apuvälineistä ja virtalähteistä riittävät.
Tarvitsetko lentokenttäavustajaa? Jos käytät sähköpyörätuolia, niin Helsinki – Vantaan lentokentällä sinun täytyy luovuttaa oma tuolisi oikein pakattuna lentokenttävirkailijoille jo ennen lähtöselvitystä ja vaihtaa lentokentän manuaaliseen tuoliin. Kaikilla lentokentillä näin ei ole, mutta meillä tämä on ainakin toistaiseksi käytäntö. Lentokenttäavustaja on tarpeellinen, jos mukanasi on vain yksi avustaja, jonka täytyy avustamisen lisäksi kantaa matkatavaroita. Lentokenttäavustaja löytää myös helposti inva-wc:n ja lähtöportin. Lähtöportille saattaa olla hyvinkin pitkä matka kuljettavana.
Kuinka pitkä lentoaika on? Useimmat lentoyhtiöt päästävät lähtöportilla ensin vammaiset matkustajat lentokoneeseen omille paikoilleen ja vasta sen jälkeen tulevat muut matkustajat. Määränpäässä tehdään toisinpäin eli ensin koneesta lähtevät pois muut lentomatkustajat ja vasta sitten vammaiset matkustajat. Tämä lisää huomattavasti aikaa, joka täytyy istua koneessa. Muista myös varsinaisen lentoaikataulun lisäksi yllättävät tilanteet mitä kansainvälisillä lentokentillä saattaa tapahtua. Lisää käsimatkatavaroihin varmuuden vuoksi hengityslaitteen lisäakkuja, ambu, katetreja, lääkeitä ja muuta odottelun kannalta tarpeellista.
Tarvitsetko lentokoneeseen siirtyessä siirtotuolia? Siirtotuolista kysytään jo matkaa varattaessa. Lentokentän manuaalituolilla ei useimmiten voi siirtyä koneen matkustamoon omalle paikalle vaan se vaatii oman siirtotuolin, jolla kenttävirkailijat siirtävät matkustajan omalle paikalle. Tiedosta myös, että vammainen matkustaja ei saa paikkaa turvallisuuden vuoksi ensimmäisestä penkkirivistä, koska sen vieressä on varauloskäynti. Minulle on kuitenkin tärkeää päästä mahdollisimman edessä oleviin paikkoihin avustajani kanssa lyhyen siirtymisen vuoksi. Matkaa varattaessa tätä on syytä painottaa. Vammainen matkustaja istuu useimmiten ikkunan vieressä. Hätätilanteissa se helpottaa muiden matkustajien ulospääsyä koneesta. Istumapaikkaa varatessani yritän aina saada sen koneen etuosasta koneen lentosuuntaan nähden vasemmalta puolelta, josta minun on helpompi siirtyä omalle paikalleni. Puolisoni auttaa minua siirtymään paikalleni ja avustaja kantaa hengityskonetta ja asettaa sen edessä olevan istuimeni alle.
Eri lentokentillä siirtyminen koneeseen tapahtuu yleensä lähtöportilta manuaalituolilla tai omalla sähköpyörätuolilla putkea pitkin koneen ovelle ja siitä tuettuna siirtotuolilla omalle paikalle koneeseen. Jos putkea ei ole, siirtyminen koneeseen tai pois sieltä tapahtuu yleensä siirtotuolilla tai tuettuna koneen oviaukolle ja sieltä erilaisilla hissillisillä kuljetusautoilla lentokentälle.
Arvio kuinka pitkään pystyt lentämään ja istumaan lentokoneen istuimella? Lentomatkailu on hyvä aloittaa ensin lyhyellä lennolla, jotta tietää mikä itselle on mahdollista. Lentokoneessa on erilaiset ilmanpaineet kuin maassa ollessa varsinkin korkeassa ilmatilassa. Lentomatkailuni alussa pystyin vielä olemaan ilman hengityskonetta päivisin, mutta kun menin ensimmäisen kerran lentokoneeseen, huomasin, miten vaikeaa minun oli siellä hengittää. On hyvä heti alussa ottaa selvää tarvitsemistaan hengityksen apuvälineistä ja niiden käytöstä lentomatkaa suunnitellessa. Mieti myös tarvitsetko matkan aikana omia tukityynyjä ja miten kauan pystyt olemaan ilman wc-käyntiä? Lentokoneen wc on ahdas tila ja liikkuminen sinne vaikeaa. Ota selvää minkälaisia saniteettisuojia ja virtsanpidätyslääkkeitä voit käyttää. Pitkillä matkoilla käytän imukykyisiä siteitä ja virtsan eritystä hidastavaa lääkettä. Lääkkeen otan juuri ennen matkan alkamista. Napapiikkiä olen nykyisin käyttänyt tehdessäni pitkiä lentomatkoja. Napapiikkillä tarkoitetaan lääkettä, joka annetaan vatsanahkaan pistoksena, ehkäisemään veritulppia eli syviä laskimotukoksia.
Matkustamoon tarvittavat hengityskoneet ja muut mahdolliset hoitotarvikkeet. Mieti mitä hengityslaitetta käytät, minkä kokoinen se on ja onko se lentoyhtiöiden hyväksymä malli. Yleensä nykyiset hengityslaitteet ja hengityksen apuvälineet on sallittua viedä koneen matkustamoon. Itselläni on Philips Trilogy 100 laite, joka mahtuu edessä olevan matkustajan penkin alle.
Lentokoneen matkustamoon viedään kaikki hengitystä tukevat apuvälineet ja laitteet – myös imulaite ja kaikki ulkoiset akut. Minulla on mukana matkustamossa kaksi hengityskonetta, joissa molemmissa sisäiset akut. Lisäksi mukana on kahdeksan hengityskoneen ulkoista akkua ja imulaitteessa (Laerdal Suction) sisäinen akku. Lisäksi otan matkustamoon käyttämäni lääkkeet. Lentoyhtiöt vaativat kaikista mukana olevista laitteista ja akuista tarkat tiedot ja akkujen tehot. Varahengityskone ja imulaite nostetaan hattuhyllylle. Käsikäyttöinen ambu on yleensä avustajani laukussa jalkatilassa. Hattuhyllylle menevissä laitteissa on syytä varmistaa, että niiden kytkimet on teipattu kunnolla kiinni. Lentokoneen tärinässä ne saattavat mennä huomaamatta päälle ja perille päästyä on ikävä huomata, että niiden sisäiset akut ovat tyhjiä. Kokemuksella voin kertoa, että imulaitteen kytkin menee lentokoneen tärinässä helposti päälle. Maalarinteippi on yksi tärkeimmistä tarvikkeista, josta on apua monessa tilanteessa.
Muista kuitenkin aina tarkistaa menettelytavat lentoyhtiöltä, jolla lennät. Jokaisella lentoyhtiöllä voi olla omia ohjeita ja ne myös vaihtuvat ajan myötä!
Viime hetken vinkki
Matkalle lähtiessä kerro ystävällesi, milloin ja mihin olet matkalla. Kerro myös hotellisi osoite. Jos matkalle lähtiessä jotakin unohtuisi tai matkan aikana jokin tarvike loppuu niin ystäväsi voi lähettää niitä hotelliisi. Postin kulku on kuitenkin hidasta, joten lähtiessä on parempi tarkistaa, että kaikki elämää ylläpitävät laitteet ja välineet ovat mukana.
Voit tutustua yksityiskohtaiseen, yhtä matkaa koskevaan pakkauslistaan tästä (PDF)