Hengitystuki ry

Miltä nyt näyttää?

Kulunut lukuvuosi on ollut melkoinen puuhavuosi Hengitystuki ry:ssä. Kun vammaispalvelulakiesitys meni pitkän odotuksen jälkeen syksyllä eduskunnan käsittelyyn, hengityshalvausstatuksen omaajia odotti yhdenvertainen asema muiden vammaisten kanssa. Hengityshalvausstatuksen omaajat siirtyisivät saamaan palveluja vammaispalvelulain nojalla ja erillissääntely poistuisi. Se herätti joissakin huolta. Ymmärtäisikö sosiaalihuolto riittävästi elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien tarpeita? Yhdistys lausui, teki kannanottoja ja pyrki vaikuttamaan jo ennen lakiesitystä.

Ulos eduskunnasta ja presidentin vahvistettavaksi lähti keväällä kuitenkin lopulta laki, jossa hengityslaitteen varassa eläville henkilöille on oma erillinen pykälä ja asema. Yhdistys lausui ja tarjosi asiantuntijuuttaan koko eduskuntatyön ajan.

Yhdistyksemme on kesäkuussa esitellyt pykälän sisältöä, elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjien tarpeita ja palvelujen siirtymäprosessia mm. hyvinvointialueiden sosiaalityöntekijöille ja vammaispalvelujen johdolle. Aiemmin keväällä pidettiin oma webinari myös hengityslaitteen käyttäjille.

Toki uusi laki, uusi vastuutaho ja uudenlaiset palvelujen toteuttamisvaihtoehdot ovat jännittäviä, mutta toisaalta siirtymäaikaa on kolme vuotta. Sinä aikana tieto ja ymmärrys lisääntyvät kaikilla tahoilla. Ja meidän kaikkien on tietysti tarpeen viestiä, keskustella ja tehdä yhteistyötä sujuvan ja mielekkään siirtymän toteutumiseksi.

On hyvä huomata, että uusi vammaispalvelulaki painottaa nimenomaisesti yksilöllisen tarpeen mukaisen palvelukokonaisuuden järjestämistä. Jokaisen hengityshalvausstatuksen omaajan omia näkemyksiä tulee uuden lain mukaan kuulla.

Moni on kysynyt, voiko pitää nykyiset työntekijänsä ja tiiminsä? Uusi vammaispalvelulaki mahdollistaa myös terveydenhuollon palveluja kotona, osana asumisen tuen palvelukokonaisuutta. Niinpä toimivan tiimin säilyttäminen on täysin mahdollista.

Webinaarissa todettiin myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajan suulla, ettei tarkoitus ole lähteä muuttamaan hyvin toimivia käytäntöjä.

Webinaarin tallenne ja diat löytyvät kotisivuiltamme osoitteesta https://hengitystuki.fi/hengityslaitteen-varassa-elavien-henkiloiden-palvelut-tulevaisuudessa-webinaari-tallenne-ja-diat/

Hallitusohjelmaa odotellessa.

Kommentit

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content