Hengitystuki ry

Missä mennään jälleen vammaispalvelulain uudistuksessa?

Kuten julkisuudessa on syksyn mittaan kerrottu, yksi Petteri Orpon hallituksen ensimmäisiä lakiesityksiä oli vammaispalvelulain voimaantulon siirtäminen.  Lain voimaantuloa siirrettiin vuoden 2025 alkuun ja sitä ennen lakia muokataan soveltamisalan osalta.

Yhdistyksemme vastusti lain voimaantulon siirtymistä, sillä hengityshalvausstatuksen omaajat ovat odottaneet sairaalan kirjoista pois siirtymistä jo pitkään eikä nykyinen asema laitospotilaina vastaa YK:n vammaisopimusta.

Tätä kirjoittaessa on selvillä soveltamisalan täsmentämisen ja muokatun vammaispalvelulain valmistelun alustava aikataulu. Aikataulu tähtää siihen, että loppukeväästä 2024 lakiesitys tulisi lausuntokierrokselle, jonka jälkeen lakiesitys menisi eduskunnan käsiteltäväksi syyskuussa.

Lain valmistelun tarkoituksena on säilyttää vammaispalvelulaki vammaisille henkilöille tarkoitettuna erityislakina. Lisäksi tavoitteena on, että hyvinvointialueilla olisi taloudelliset resurssit toteuttaa lakia eli vammaispalveluja.

Soveltamisalan täsmentäminen ei ole yksinkertainen tehtävä, sillä rajan vetäminen yleislain eli sosiaalihuoltolain ja erityislain eli vammaispalvelulain nojalla järjestettävissä palveluissa on haastavaa. Erityisesti tämä koskee iäkkäitä ihmisiä. Lisäksi on huomioitava vaikutukset perus- ja ihmisoikeuksiin sekä perustuslakivaliokunnan linjaukset näissä kysymyksissä.

Yhdistyksemme totesi vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämislakiesitystä koskevassa lausunnossa, että hengityslaitteen varassa eläviä henkilöitä koskeva pykälä 33 on säilytettävä eduskunnan keväällä 2023 hyväksymässä muodossa. Nykyisiä hengityshalvausstatuksen omaajia ei voi sulkea vammaispalvelulain nojalla järjestettävien palvelujen ulkopuolelle enää jatkossa.

Jälleen siis odotellaan lain valmistelun etenemistä. Yhdistys pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että hengityslaitteen käyttäjiä ja hengityslaitteen varassa eläviä henkilöitä kohdellaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Jäsentapaaminen elokuussa?

Kokoonnumme kesän jälkeen jäsentapaamiseen. Nyt saat ehdottaa, missä tapaaminen voisi olla ja mitä siellä haluat tehdä. Tarkoitus on viettää päivää yhdessä ja jättää aikaa vapaamuotoiselle

Lue lisää »

Etäjuttutuokio 29.2. klo 16-17.30

Helmikuun juttutuokio järjestetään karkauspäivänä 29.2. alkaen klo 16. Aihe on vapaa, eli tervetuloa keskustelemaan! Juttutuokiot perustuvat vertaistukeen ja ne ovat suunnattu kaikille hengitystuen käyttäjille. Läheisetkin

Lue lisää »

Kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa -seminaari

Tämän viikon alussa järjestettiin Kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa -seminaari yhdistyksemme puheenjohtajan Jukka Sariolan 60-vuotis päivän kunniaksi. Tilaisuuden aluksi Jukka Sariolalle ojennettiin Tasavallan Presidentin myöntämä Suomen Leijonan

Lue lisää »

Lämmin kiitos

Vuosi 2023 on ollut vaiherikas niin maailmalla kuin yhdistyksessämmekin. Kiitos kaikille yhteydenottajille, yhteistyökumppaneille, hengityslaitteen käyttäjille ja teidän tukenanne työskenteleville sekä läheisille! Yhdessä olemme olleet enemmän.

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content