Nyt, kun uusi vammaispalvelulaki on voimassa ja siirtymäaika hengityshalvausstatuksen omaajien osalta käynnissä, yhteistyö hyvinvointialueiden sairaaloiden ja vammaispalvelujen kesken varmistaa hengityshalvausstatuksen omaajien turvallisen ja järkevän siirtymän sairaalan kirjoilta vammaispalvelulain nojalla järjestettäviin palveluihin. Jokaisella hengityshalvausstatuksen omaajalla on uuden lain mukaan oikeus itse päättää, milloin kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa hän vaihtaa uuteen järjestelmään.
Hengitystuki on laatinut terveydenhuollolle suosituksia siirtymän tueksi, sillä hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden terveydenhoito on tietenkin edelleen terveydehuollon vastuulla. Suositukset löytyvät tämän linkin takaa: https://hengitystuki.fi/wp-content/uploads/2025/01/Suositukset-terveydenhuollolle-hengityshalvausstatuksen-omaajien-siirtymasta-Hengitystuki-ry-Tiivistelma.pdf
Terveydenhuollolla on myös vastuu vammaispalvelulain nojalla järjestettävistä kotiin vietävistä terveydenhuollon palveluista – esimerkiksi osana vammaispalvelulain nojalla myönnettyä asumisen tuen palvelukokonaisuutta. Näiden palvelujen tulee aina myös toteuttaa vammaispalvelulain tarkoitusta eli esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisista koostuvan työtekijäringin on terveyden ja turvallisuuden lisäksi huolehdittava hengityslaitteen varassa elävän henkilön yksilöllisen elämän ja osallisuuden toteutumisesta tämän toiveiden mukaan.