Hengitystuki ry

Hengityskone ja lentäminen

Vaikka hengityskoneen käyttötarve olisi kokoaikaista, niin lentäminen on kuitenkin mahdollista. Tietyt kriteerit pitää kuitenkin täyttyä.

Jukka Sariola istuu lentokoneen istuimella hengityslaitetta käyttäen

Lennot pitää pystyä istua lentokoneen istuimella. Se on huomioitava, että pyörätuolimatkustaja siirretään ensimmäisenä koneeseen ja viimeisenä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa yli tunnin pidempää istumista koneessa kuin ilmoitettu lentoaika on.

Ensimmäisenä pitää saada lääkäriltä arvio siitä, onko lentäminen hengityksen puolesta mahdollista. Lentokoneen sisällä on matalampi ilmanpaine, joka tuntuu erityisesti silloin kun hengitys on alentunut.

Silloin kun tarvitsee hengityskonetta lennolla, useimmat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen. Finnair käyttää Medif lomaketta. Muutenkin lentoon liittyvistä seikoista löytyy tietoa Finnairin sivulta. Se, että oma lääkäri antaa luvan ei kuitenkaan riitä, vaan lentoyhtiöltä on saatava lupa oman lääkärin lausunnon perusteella. Kun lupa on saatu tulla lennolle, hoitotarvikkeet ja apuvälineet sallitaan ilman painorajaa.

Mieshenkilö istuu kapeassa siirtotuolissa samalla käyttäen hengityskonetta

Lentokoneen istuimelle siirtyminen tapahtuu lentokentän omalla siirtotuolilla, joka on kapea. Siihen siirtymisessä auttaa lentokenttähenkilökunta.

Jos käyttää sähköpyörätuolia, sen on mahduttava ruumaan. Lentokoneiden ruuman koot vaihtelevat. Suuntaa antavaa tietoa eri lentokonetyyppien ruumista löytyy tästä.

Lennolla pitää olla akkukapasiteettia n. 1,5 x (arvioitu lentoaika + ennen koneeseen siirtymistä + koneesta poistumiseen tarvittava aika). Esimerkiksi Kanarialle lentää 6,5 t. Siihen tunti molempiin päihin eli 8,5 t X 1,5 = 13 t. Kaikki hengityskoneen vara-akut pitää olla matkustamossa mukana. Lentoyhtiöt eivät salli vara-akkujen kuljettamista ruumassa.

Paljon tärkeää lisätietoa lentämisestä liikuntavammaisena löytyy täältä: https://www.palmuasema.fi/esteeton-lentomatka/#esteettomanlentomatkansuunnittelu

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Luukku 1

Hengitystuki ry on mukana joulun odotuksessa omalla joulukalenterillaan. Löydät joka päivä uuden joulukalenterikuvan ja muuta mielenkiistoista someanaviltamme. Kalenteriluukut aukeavat lisäksi kotisivuillamme osoitteessa https://hengitystuki.fi/joulukalenteri-2023/ Kalenterin ensimmäinen

Lue lisää »

Etäjuttutuokio 11.1. klo 16-17.30

EtäjVapaamuotoiset etäjuttutuokiot jatkuvat tammikuussa! Torstaina 11.1. keräännymme taas Teams-yhteydellä keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Jaetaan hyviä juttuja siitä, miten voi valvoa etujaan. Ja jutellaan muutenkin sen mukaan,

Lue lisää »

Presidentinvaalit 2024 ja kotiäänestys

Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestyksessä

Lue lisää »

Pyydä tietoihisi riskimerkintää

Jos käytät elämää ylläpitävää hengityslaitetta, on kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tärkeä ymmärtää miten toimia kanssasi päivystys- ja akuuttitilanteissa varsinkin silloin, jos et itse pysty kertomaan tilanteestasi.

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content