Hengitystuki ry

Pyydä tietoihisi riskimerkintää

Jos käytät elämää ylläpitävää hengityslaitetta, on kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tärkeä ymmärtää miten toimia kanssasi päivystys- ja akuuttitilanteissa varsinkin silloin, jos et itse pysty kertomaan tilanteestasi. Potilastietojärjestelmät ovat kuitenkin monimutkaisia ja kiireessä kaikkea olennaista tietoa ei ehkä löydy. Joskus jotain olennaista on voinut myös unohtua merkitä.

Niinpä on tärkeää, että jokainen myös itse tarkistaa kriittisten tietojensa merkintöjä. Kysy hoitavasta yksiköstäsi onko sinun hengitysvajausdiagnoosiisi liitettynä tarvittavat riskitietomerkinnät!

Riskitietomerkistä on tärkeä avautua akuutti- ja päivystystilanteisiin tieto, että sinulla on käytössäsi hengitystukilaite ja taipumusta hiilidioksidin kertymiseen ja että lisähapen annossa on noudatettava varovaisuutta.

Tämän tiedon avulla sinua akuuttitilanteessa hoitavan ammattilaisen tulisi kyetä ymmärtämään mitata hiilidioksidin määrä verikaasuistasi tai ulos hengitetystä ilmasta ja sen perusteella tekemään tilanteeseesi parhaiten sopivia hoitopäätöksiä.

Katso myös itse täytettävä ja mukana kuljetettava lomakkeemme https://hengitystuki.fi/tietoa-paivystykselle-ja-sairaalaan/

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content