Hygroskooppinen kostuttaja

Käytän tässä kirjoituksssa nimitystä kostuttaja ns. hygroskoopiselle kostuttajalle (aktiivinen, eli lämmitettävä vesihaude on eri tilanne). 

  1. Kostuttaja ei saisi olla kostuttaja/suodatin yhdistelmä. Suodattimesta ei ole infektioriskin kannalta mitään positiivistä puolta sillä pelkkä kostuttaja estää oikein käytettynä bakteerien leviämisen yhtä hyvin. Kostuttaja/suodatin yhdistelmä kasvattaa kuollutta tilaa ja virtausvastusta.  
  1. Kostuttaja tulisi vaihtaa riittävän usein, ei sen takia että sen kostutusteho huononee, vaan sen virtausvastukset kasvaa. Pöpöt eivät pysty kasvamaan itse kostuttajassa, nimittäin sen hygroskoopinen media on bakterisiidinen (bakteria tuhoava).  
  1. Kostuttajaa tulisi aina käyttää tavalla niin, että mahdollinen tiivistynyt vesi ei pääse valumaan koneeseen päin, jolloin kontaminoidaan potilasletkustoa.  
  1. Kostuttajan vaihdon yhteydessä vaihdetaan myös kanyylin ja kostuttajan välinen letku, -siellä se bakteerikasvu jyllää!  
  1. Tehokas kostuttaja kerää aina nestettä. Määrää voidaan vähentää huolehtimalla siitä että e.m. väliletku ja kostuttaja pidetään mahd. lämpimänä (kaulaliina tms).  

Hygroskoopisia kostuttajia on markkinoilla useampia. Koko on tehon suhteen ratkaiseva. Teho spesifioidaan yleenssä sillä tavalla että kostuttaja XX antaa 34 mg vettä / litraa hengityskaasua tietyn kertavoluumin vallitessa. Jos käyttäjä käyttää HumiVentin ”pienempää” kostuttajaa alla mainitusta syistä, se ei takaa että hänen kostutus on riittävä. Yleenssä voidaan sanoa että käytettäessä hygroskoopista kostuttajaa, kosteus on riittämätön. Kosteus tulisi olla yli 40 mg / litraa ja siihen ei yksikään hygroskoopinen kostuttaja yllä. 
Hygroskoopiset kostuttajat ovat kompromissi, tulisi vaan varmistaa että käytätte laadukasta, riittävän kookasta tuotetta sillä nämä kostuttajat kostuttavat hunoimillaan 25 mg/lit ja parhaimillaan 35mg/lit. 
Kostutus on tärkeää. Se on avainasemassa suojauduttaessa keuhkoinfektiolta .  

Martin Donner 

Lisää luettavaa

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Tietoa sosiaaliturvasta

Kun elää pitkäaikaisen sairauden tai vamman kanssa, joutuu asioimaan monen viranomaistahon kanssa vaikka omat voimavarat kuluvat jo ihan tavallisessa arjessa. Voi olla haastavaa tai uuvuttavaa

Lue lisää »

Harjoitelkaa akuuttitilanteiden varalle

Milloin olet viimeksi harjoitellut työntekijöittesi kanssa letkun irtoamista tai hengityskoneen rikkoutumista? Monilla työpaikoilla tehdään poistumisharjoituksia tulipalon varalta ja lentohenkilökunta tekee hätälaskuharjoituksia monta kertaa vuodessa. Samoin

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content