Hengitystuki ry

Hengityslaite ja henkilökohtaisten avustajien palkkaryhmät

Monen elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjän avun tarpeen hoitavat henkilökohtaiset avustajat. Kun käyttäjä itse toimii vammaispalvelulain mukaisesti avustajiensa työnantajana, hän voi liittyä Heta-liittoon eli Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liittoon. Heta-liiton jäsenenä saa hyödyntää työehtosopimusta, joka mm. tuo joustoja työaikaan, sekä parempaa palkkaa elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjän avustajille.

Työehtosopimuksessa on nykyisin neljä palkkaryhmää, A, B1, B2 ja C. Tarkemmat tiedot palkkaryhmistä löydät Heta-liiton sivuilta. Palkkaryhmä B2 kattaa muun muassa tilanteet, joissa avustaja huolehtii hengitystien toimivuudesta siltä osin kuin tehtävä ei kuulu palkkaryhmään C. B2 sisältää myös imulaitteen käytön. Palkkaryhmässä C taas on mukana toimiminen hengityslaitteen varassa elävän henkilön henkilökohtaisena avustajana.

Palkkaryhmiä ja niiden eroja pohdittiin Hengitystuki ry:n ja Heta-liiton yhteisessä webinaarissa. Heta-liiton juristi Maria Jokela kertoi muun muassa, että työtehtävien pitää olla toistuvia, ja jokaiselle avustajalle pitää erikseen hakea oikeutta oikeaan palkkaryhmään. Oikeutta haetaan hyvinvointialueen vammaispalvelusta Heta-liiton sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Työehtosopimus kehittyy jatkuvasti, ja sen sisältö ei riipu lainsäädännöstä.  Esimerkiksi tulevassa lainsäädännössä määritelty elämää ylläpitävän hengityslaitteen käyttäjä voi kattaa eri henkilöt kuin työehtosopimuksessa.

Lisäksi työehtosopimus määrittää Heta-liittoon kuuluvien kohdalla avustajan vähimmäispalkan, eli hyvinvointialueet voivat halutessaan maksaa enemmänkin. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Henkilökohtaisia avustajia ja heidän työtehtäviään ja palkkaa koskevissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä Heta-liittoon. Heidän neuvontapalvelunsa on avoin kaikille.

Lisää ajankohtaisia uutisia:

Infektiokausi lähestyy

Erilaisia flunssia ja koronaa on taas paljon liikkeellä. Influenssarokotus ja koronan tehosterokotus ovat tarjolla riskiryhmille. Työntekijöidenkin olisi tartuntojen välttämiseksi hyvä käyttää hanskoja ja maskeja ainakin

Lue lisää »

Vammaispalvelulain voimaantulo on siirretty

​​Eduskunta äänesti keskiviikkona 27. syyskuuta 2023 vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisestä. Eduskunta hyväksyi lain voimaantulon lykkäämisen äänin 92-75. Uudeksi voimaantulopäiväksi on ”lykkäyslaissa” määritelty 1.1.2025. Lain on ehdittävä vielä tasavallan

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content