Uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin kiemuroiden jälkeen 

Marinin hallituksen aikana uudistusta jatkettiin. Lakiesitys annettiin kuulemis- ja lausuntokierrostren jälkeen eduskunnalle 22.9. 2022. Esityksessä ehdotettiin, että hengityshalvausstatuksen omaajien ylläpitokorvausta pienennettäisiin asteittain kahdeksassa vuodessa, jonka jälkeen se poistuisi. Hengityshalvausstatuksen omaajien palvelujen oli tarkoitus siirtyä vammaispalvelulain perusteella järjestettäviksi ja hengityshalvausstatus poistaa lainsäädännöstä. 

Lakiesitys viipyi eduskunnassa yli viisi kuukautta. Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota hengityshalvausstatuksen omaajien aseman heikentymiseen ja vaati heikennysten poistamista. Sosiaali- ja terveysvaliokunta teki huomattavia muutoksia lakiesitykseen mietinnössään. Mukaan tuli uusi ”hengityslaitteen varassa elävän henkilön” määritelmä, jonka avulla aseman heikennykset vähenivät huomattavasti. Lopulta sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukainen uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnassa 1.3.2023. 

Lue lisää:

https://hengitystuki.fi/vammaispalvelulakiesitys-on-julkaistu-22-9-2022/

https://hengitystuki.fi/vammaispalvelulakiesitys-ei-kelvannut-perustuslakivaliokunnalle/

https://hengitystuki.fi/vpl-uudistus-ja-hengityshalvausstatus-sote-valiokunta-ehdottaa-muutoksia-ja-uutta-kasitetta/

https://hengitystuki.fi/hengityslaitteen-varassa-elavan-henkilon-maaritelma-valmistui/

Lisää historiaa

Ei enää potilaita

Vammaispalvelulakiuudistus hyväksyttiin eduskunnassa 1.3.2023 ja laki on tulossa voimaan 1.10. 2023. Nykyisille hengityshalvausstatuksen omaajille kyse

Lue lisää »

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content