Pneumokokkirokotteet

Pneumokokkirokotuksesta on hyötyä

Pitkäaikainen keuhkosairaus on iästä riippumatta riski pneumokokkibakteerin aiheuttamille vakaville infektioille. Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume ja verenmyrkytys vaarantavat vuosittain monen hengen. Pneumokokkiin on influenssarokotteen tapaan olemassa rokote.

Pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi ylähengitystieinfektion, aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen eli sepsiksen. Rokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia noin 75 prosenttia.

Elimistö kehittää rokotuksen jälkeen vasta-aineita pneumokokkibakteereille muutamassa päivässä. Muutamassa viikossa rokotussuoja on täydessä vahvuudessa. Rokotus otetaan vain kerran ja sen tehon on katsottu säilyvän koko loppuelämän ajan.

Pneumokokilla ei ole erityistä epidemialle altista ajankohtaa, joten rokotteen voi ottaa iästä ja vuodenajasta riippumatta. Pneumokokin sairastaminen ei anna suojaa bakteerilta. Jo kerran bakteerin aiheuttaman sairauden kokeneenkin kannattaa ottaa rokote.

Pneumokokkirokotteet eivät vielä ole osa valtakunnallista rokotusohjelmaa aikuisten osalta, mutta esimerkiksi Hengitysliitto on sitä vaatinut.

Toimi näin, jos haluat rokotteen: 

  • Pyydä hoitavalta lääkäriltä resepti rokotteeseen.
  • Nouda lääke apteekista.
  • Varaa terveyskeskuksesta aika rokottamiselle.

Rokotteita on tarjolla useita ja niiden hinta vaihtelee

Omakustanteisesti Suomessa on käytössä useita eri pneumokokkirokotetta, joista osa on konjugaattirokotteita  (PCV13, PCV15 ja PCV20) ja yksi polysakkaridirokote (PPV23). Rokotteet eroavat toisistaan immunologisesti ja suojaa-antavien alatyyppien määrän osalta. Numero rokotteen nimessä kertoo, kuinka monelle eri pneumokokkibakteerin alatyypille rokote antaa suojaa.

Pneumokokkikonjugaattirokotteet ovat yleisimmin käytettyjä pneumokokkirokotteita. Ne suojaavat 10-20 pneumokokkibakteerin alatyypiltä rokotteesta riippuen ja synnyttävät sen lisäksi immunologisen muistin näitä alatyyppejä vastaan. Konjugaattirokotteet suojaavat myös limakalvoja ja nenänielua pneumokokkikantajuudelta. Uusimmat konjugaattirokotteet (PCV15 ja PCV20) ovat tulleet Suomessa markkinoille keväällä 2022. Toisessa on suoja viidelletoista eri pneumokokkibakteerin alatyypille ja toisessa kahdellekymmenelle.

Pneumokokkipolysakkaridirokote antaa suojaa kahtakymmentäkolmea yleisintä pneumokokin serotyyppiä vastaan, mutta ei kehitä immunologista muistia. Rokotteen suojateho säilyy noin viisi vuotta. Polysakkaridirokote voidaan antaa harkinnan mukaan konjugaattirokotteen tehosteena, mikäli henkilöllä on erityisen suuri riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin.

Pneumokokkirokotteen eli kansankielellä keuhkokuumerokotteen valintaan vaikuttaa rokotettavan ikä ja perussairaudet sekä rokotteen hinta.

Lähteinä käytetty: THL https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet; Rokotepalvelu https://rokotepalvelu.fi/rokotteet/pneumokokkirokote/#4; Hengitysliiton kotisivut https://www.hengitysliitto.fi/hengitys-sairaudet/laakitys-ja-apuvalineet/rokotukset/pneumokokkirokotus-2/;

Lisää luettavaa

Leikkaukseen varautuminen 

Elämää ylläpitävän hengityslaitteen kanssa voi joskus päätyä erilaisiin leikkausta ja nukutusta edellyttäviin tilanteisiin. Niissä hengityslaitteen käyttö pitää aina huomioida erikseen. Perussairaus tai vamma, sekä muu

Lue lisää »

Kun yskiminen ei onnistu

Tämä teksti on kirjoitettu hengityslaitteen käyttäjiä varten. Terveydenhuolto voi antaa siitä poikkeavia ohjeita. Tekstiä ei ole tarkoitettu lääkinnälliseksi ohjeeksi. Huomasitko tekstissä asiavirheen? Ole meihin yhteydessä!

Lue lisää »

Pyydä tietoihisi riskimerkintää

Jos käytät elämää ylläpitävää hengityslaitetta, on kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tärkeä ymmärtää miten toimia kanssasi päivystys- ja akuuttitilanteissa varsinkin silloin, jos et itse pysty kertomaan tilanteestasi.

Lue lisää »

Lisää tietoa:

Etsitkö tietoa tai tukea elämästä uniapnean kanssa? Löydät sitä Suomen Uniapneayhdistyksen tai Hengitysliiton kautta

Tervetuloa verkkosivuillemme!

Kaipaamme hieman palautetta sivustomme sisällöstä. Toivottavasti jaksat vastata yhteen kysymykseen.

Tietoa käytetään toimintamme kehittämiseen. Kiitos!

Skip to content